Απόψεις

Ούτε ρήξη ούτε συμφωνία!

Δε διήρκεσε πολύ. Μόνο μιάμιση ώρα. Φυσικά δε μετράνε τα email που πήγαιναν κι ερχόντουσαν. Οι φανερές ή και κρυφές συσκέψεις, που κάποτε θα τις μαθαίναμε. Οι χαμηλές κουβέντες στους διαδρόμους των κυβερνητικών και διακυβερνητικών κτηρίων στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Και στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με φανερούς απεσταλμένους και συζητητές. Υψηλόβαθμους ως και πολύ. Και κάποιους άγνωστους αξιωματούχους. Κι αυτούς κάποτε θα τους μάθουμε.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Πού κατέληξαν; Οπωσδήποτε όχι στη ρήξη. Δηλαδή όχι στην καταστροφή της Ελλάδας. Σήμερα θα ήταν οι τράπεζες κλειστές. Και στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης (αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς) θα επικρατούσε πανικός. Η ρήξη θα ισοδυναμούσε με την πρώτη ιστορική ήττα του ενιαίου νομίσματος στην Ευρώπη. Χαράς ευαγγέλια για τους ευρωσκεπτικιστές. Και για τους οπαδούς του δολαρίου!

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Εννοείται σε συμφωνία με άμεσες πρακτικές συνέπειες. Οι δύο πρώτες και πιο σημαντικές; Γενναία συμμετοχή στο πανηγύρι του φρέσκου και ζεστού χρήματος του Μάριο Ντράγκι, η πρώτη. Και εκταμίευση της θηριώδους δανειακής δόσης των 7 δισ. Αυτά, προφανώς, δεν τα πήραμε.

Δε φύγαμε με άδεια χέρια. Επαναλήφθηκε η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015. Απλώς χάσαμε στο μεταξύ δύο βδομάδες. Με ανόητες φλυαρίες και μικρά και μεγάλα ψέματα. Από αύριο αρχίζει η συζήτηση μεταξύ τεχνοκρατών. Από τη μια εμείς και από την άλλη τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τεχνοκράτες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τεχνοκράτες από το διαβόητο ΔΝΤ. Δηλαδή, η παλιά μας «τρόικα».

Και όλοι αυτοί θα μιλάνε με αριθμούς. Με τους αριθμούς εύκολα διαφωνείς αλλά και εύκολα μπορείς να συμφωνήσεις!

Σχόλια