Απόψεις

Ανακύκλωση, η αναγκαία...

Ολοένα και περισσότερο ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι τα απορρίμματα είναι ένα χρυσορυχείο. Αυτό που τα μετατρέπει σε πρόβλημα είναι η ανάμειξή τους που τα υποβαθμίζει και συχνά τα αχρηστεύει. Όμως, πρέπει οι πολίτες να αντιληφθούν ότι κάθε αντικείμενο που καταλήγει στο σκουπιδοτενεκέ είναι περιουσιακό τους στοιχείο: Έχουν πληρώσει την πρώτη ύλη, και όλοι ξέρουμε πλέον ότι οι πρώτες ύλες δεν είναι ανεξάντλητες, και έχουν πληρώσει την επεξεργασία για να φτιαχτεί κάποιο αντικείμενο.

Της Ελένης Σταυρουλάκη

Όχι πολλές δεκαετίες πριν δεν υπήρχε η έννοια του σκουπιδιού. Υπήρχαν αθάνατα πράγματα (ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητα κ.λπ.) τα οποία μπορούσαμε να επιδιορθώνουμε στο διηνεκές. Σήμερα αγοράζουμε αναλώσιμα πράγματα, με μικρό χρόνο ζωής, που συμφέρει περισσότερο να τα πετάξεις παρά να τα επισκευάσεις. Η επιλογή του να πετάμε και μετά να ξαναγοράζουμε αποδεικνύεται καταστρεπτική. Μετέτρεψε αγαθά με αξία όχι μόνο σε κάτι ευτελές, αλλά και σε κάτι που χρυσοπληρώνουμε για να ξεφορτωθούμε.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν με την ανακύκλωση. Με την ανακύκλωση, της οποίας η σημασία υποβαθμίζεται σκοπίμως και συστηματικά στη χώρα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Κι όμως, αν αφήσουμε στην άκρη τα συμφέροντα των προσώπων που εμπλέκονται στις πανάκριβες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, αν επικεντρωθούμε μόνο στο συμφέρον του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, τότε μπορεί να κερδηθεί η μάχη της ανακύκλωσης.

Στη μάχη αυτή, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, οι αρμόδιοι έχουν φυσικούς συμμάχους:

* Τους ηλικιωμένους, που έχουν ζήσει σε εποχές όπου τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και ακόμα και το ύστατο οργανικό απόβλητο το έτρωγε το οικόσιτο γουρούνι. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι οι γέροντες και οι γερόντισσες εκτιμούν διαφορετικά κάτι που μικρότερες ηλικίες αντιμετωπίζουν ως αναλώσιμο, π.χ. μια πλαστική σακούλα από σούπερ-μάρκετ. Τη χρησιμοποιούν ξανά και ξανά, ακόμα κι αν έχουν πρόσβαση σε άλλη, σαν να θέλουν να κάνουν απόσβεση του κόστους της παρατείνοντας το χρόνο ζωής της.

* Τα παιδιά, που με ενθουσιασμό μπορούν να συλλέξουν χαρτί, μέταλλο ή πλαστικό για να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους, αλλά και για αλληλεγγύη. Ας μην ξεχνάμε, μόλις πρόσφατα, πόσα εκατομμύρια πλαστικά καπάκια συγκεντρώθηκαν για να αγοραστούν αναπηρικά αμαξίδια. Στα περισσότερα σχολεία του Ηρακλείου, οι μαθητές μάζευαν πλαστικά καπάκια μανιωδώς. Αναπηρικά καροτσάκια δε γνωρίζουμε αν αγοράστηκαν, αλλά και μόνο να ανακυκλώθηκε όλο αυτό το πλαστικό, όφελος είναι...

* Οι μεγάλοι καταναλωτές (ταβέρνες και άλλες επιχειρήσεις) που με σωστή διαχείριση μπορούν άμεσα να οδηγήσουν στην ανακύκλωση σημαντικές ποσότητες χαρτιού και πλαστικού. Η ανταπόκριση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, αν υπήρχε κίνητρο. Μέσω της σύνδεσης, για παράδειγμα, των μειωμένων κοινών απορριμμάτων που σαφώς θα παρήγαγαν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τη μείωση των δημοτικών τελών, ας πούμε...

Στον αντίποδα, σύμμαχοι της ανακύκλωσης δεν είναι οι μεσήλικες, που ελλείψει χρόνου και προγενέστερης εμπειρίας δεν ασχολούνται. Επίσης, σύμμαχοι δεν είναι συχνά οι αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κάποιοι από πρόθεση και κάποιοι επειδή έχουν άλλες θεωρούμενες πιο επείγουσες υποχρεώσεις. Ωστόσο, οι "εχθροί" της ανακύκλωσης μπορούν να τεθούν εκτός μάχης: Οι μεσήλικες αν "πληρώνουν όσο ρυπαίνουν" και οι δήμαρχοι αν βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πιέσεων... Από το κεντρικό κράτος από τη μία και από τη βάση της κοινωνίας από την άλλη.

Σχόλια