Απόψεις

Μια τραγική προτεραιότητα

Όχι, δε θα ασχοληθώ με τις δηλώσεις Ντράγκι και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Θα τυπώσουν» φρέσκο χρήμα πάνω από 1 τρισ. ευρώ. Και θα το μοιράσουν σε χώρες που έχουν έντονα σημάδια ύφεσης. Με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα. Συνομωσία; Ανθέλληνες; Μάλλον, όχι. Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως δεν το επιτρέπουν οι κανόνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το ευρώ. Πάνω σε αυτό δε λέμε ούτε λέξη.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Δε με ενδιαφέρουν τα εσωτερικά των κομμάτων. Είτε συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, είτε συναποτελούν την αντιπολίτευση. Οι περισσότεροί τους έχουν πρόβλημα προσαρμογής στους νέους ρόλους τους. Δεν είναι έτοιμοι. Και ψυχολογικά ήταν απροετοίμαστοι.

Δε θα αναλύσω τη συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής. Η Βουλή δεν κυβερνά. Δεν καθορίζει αυτή την κυβερνητική ατζέντα. Ούτε η πρόεδρος της Βουλής μπορεί να καθορίζει το τι κυρώνεται και τι δεν κυρώνεται από τη Βουλή. Η τροποποίηση μιας σύμβασης είναι σύμβαση και αυτή. Κάθε σύμβαση τροποποιείται με τον ίδιο τρόπο που έχει συναφθεί και η αρχική σύμβαση. Αυτό το ξέρουν όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης. Αυτό δέχονται και οι νομικοί του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Μόνο η σημερινή πρόεδρος της Βουλής (και η σημερινή κυβέρνηση) έχουν αντίθετη άποψη.

Χθες το βράδυ έσκυψα πάνω στο άψυχο σώμα του συνταξιούχου συμπατριώτη μας από τη Βιάννο, που έδωσε τέρμα στη ζωή του. Του έκλεψαν τη σύνταξή του! Σαν να του πήραν ό,τι πολυτιμότερο είχε. Και να του ζητήσω συγνώμη. Για λογαριασμό όλων μας.

Αυτό έχει μια τραγική προτεραιότητα!

Σχόλια