Απόψεις

Πότε ο πολιτικός λόγος θα αποκτήσει ειλικρίνεια;

Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γερμανική Βουλή. Η δήλωσή του αποτελείται από 297 λέξεις. Τόσες χρειάστηκε. Προφανώς, ήθελε κι άλλα πολλά πράγματα, με αφετηρία αυτήν την ικανοποίησή του. Μια προσεκτική ανάγνωσή της μαρτυρά τη δυσκολία του να κατανοεί τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά άλλων κρατών.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως λεφτά και ρευστότητα. Σιγά-σιγά το ομολογούν όλοι οι υπουργοί του. Και ο κατεξοχήν αρμόδιος. Κοντά σ' αυτόν και ο πνευματικός μέντορας του πρωθυπουργού. Και το alter ego του. Δε χρειάζεται να είσαι σοφός για να δεις την πραγματικότητα. Όπως πάμε, δε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν έχουν επαρκή ρευστότητα. Και είναι, επίσης, βέβαιο ότι δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις συγκεκριμένες ημερομηνίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.

Η ανάγνωση και κατανόηση του ουσιαστικού περιεχόμενου της απόφασης του γερμανικού Κοινοβουλίου δεν έχει ανάγκη 297 λέξεις. Τουλάχιστον, οι σύμβουλοί του ας διαβάσουν τα πρακτικά. Οι Γερμανοί βουλευτές μάς δίνουν χρόνο, αλλά όχι χρήμα. Θα μας δώσουν χρήμα, μόνο αν είναι θετική η "αξιολόγηση" του προγράμματος από τους "θεσμούς".

Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μας με τον πρωθυπουργό σε δύο, τουλάχιστον, σημεία. Το πρώτο: «Αποδείχθηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση... Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών». Το δεύτερο: «Χαιρετίζουμε την ψήφο των Γερμανών συναδέλφων μας ως πολιτική πράξη λογικής και δημοκρατίας».

Μόνο που πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ειλικρινείς. Και στα δύο σημεία. Για την παράταση της ίδιας συμφωνίας αποφάσισε η γερμανική Βουλή. Στην ελληνική Βουλή δεν το επιτρέψαμε!

Σχόλια