Απόψεις

Να κλάψουμε ή να γελάσουμε;

Αν αυτός είναι σεβασμός των θεσμών, τότε εγώ θα σκίσω τα πτυχία μου. Βέβαια, δε χρειάζονται πανεπιστημιακές γνώσεις για να καταλάβεις πράγματα που αποτελούν το αλφαβητάρι της τήρησης βασικών δημοκρατικών διαδικασιών εντός και εκτός Ελλάδος. Από πού να το πιάσω; Από τη συνεδρίαση (;) του Eurogroup της Παρασκευής, όπου ο ένας και μοναδικός Ευρωπαίος που δείχνει πραγματικά ότι κατέχει δύναμη, όσο και αν μη μας αρέσει (ναι, για τον Σόιμπλε μιλάω), κουνούσε τις μαριονέτες (οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομιών), που περίμεναν υπομονετικά στην αίθουσα του Eurogroup όσο αυτός λάμβανε αποφάσεις για τους ίδιους σε κλειστού τύπου σύσκεψη με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και άλλους "κορυφαίους".

Της Νικολέτας Σφακιανάκη

Αλήθεια, όλοι εκείνοι οι υπουργοί Οικονομικών, που τους ανακοίνωσαν τα συμφωνηθέντα μετά τη σύσκεψη των "τεσσάρων" εντός της αίθουσας του Eurogroup, με τι μούτρα γύρισαν στη χώρα τους; Εγώ το λιγότερο θα ντρεπόμουν, μιας και, αν μη τι άλλο, μόνο συνεδρίαση του Eurogroup δεν ήταν αυτή!

Πάμε τώρα και στα δικά μας. Φτιάχνει τη λίστα ο Γιάννης (επιμένω να το γράφω με δύο ν μιας και εμένα αυτό μου έμαθαν στο σχολείο), συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις υπουργείων και τα υπουργεία δεν το ξέρουν. Ε, πώς να μην αντιδράσει ο Παναγιώτης (ναι, ο Λαφαζάνης) όταν ακούει δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις, ο οποίος εξαρχής έχει πει ότι δε θα προχωρήσουν (βλέπε ΔΕΗ). Τον βλέπω τον Παναγιώτη να πηγαίνει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ την Παρασκευή στο Σύνταγμα. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ τον έχω ικανό.

Και τώρα που είπα ΚΚΕ, να που θυμήθηκα και την πρόταση νόμου για κατάργηση του μνημονίου. Κάτι μου λέει ότι θα ζήσουμε μεγάλες κοινοβουλευτικές στιγμές. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που το έχει ψηφίσει το 2012; Τι θα κάνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που το είχαν καταψηφίσει το 2012; Τι θα κάνουν οι ΑΝ.ΕΛ. που ακούν μνημόνιο και αντιδρούν σαν να τους έχουν χτυπήσει με ρεύμα; Εγώ πάντως νιώθω "ευτυχής" που η Βουλή έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια και αποκτά ενδιαφέρον. Οι βαρετές συνεδριάσεις ανήκουν στο παρελθόν, αλλά μιας που αυτό το άρθρο αναφέρεται στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών (είναι και της μόδας η λέξη), δεν ξέρω τελικά αν θα πρέπει να μας πιάσουν τα γέλια ή τα κλάματα. Γιατί πολύ φοβάμαι ότι έχουμε να δούμε φοβερές σκηνές εντός του Κοινοβουλίου.

Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους «τύπους» και την «ουσία»... Ναι, μπορεί να έχουμε χάσει την ουσία σε πολλά πράγματα, αλλά ας κρατάμε τουλάχιστον τους τύπους εντός του Ναού της Δημοκρατίας. Έτσι θέλω να τον βλέπω η... ρομαντική ακόμα, και ελπίζω να μην ντραπώ στο μέλλον που χαρακτηρίζω έτσι τη Βουλή, κύριοι βουλευτές.

Σχόλια