default-image

Μια ειλικρινής ανάγνωση και ένα ιστορικό επίτευγμα

Απόψεις
Μια ειλικρινής ανάγνωση και ένα ιστορικό επίτευγμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα είμαστε βέβαιοι. Το ξέρουμε. Με την υπογραφή και τη σφραγίδα όλων των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μαζί με την Ελλάδα. Και την καινούργια κυβέρνηση. Ας καταγράψουμε τα κύρια σημεία της καταρχήν συμφωνίας, όπως αυτή διατυπώθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Όλοι μαζί (και η νέα ελληνική κυβέρνηση) επανεπιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες αξιοσημείωτης δημοσιονομικής προσαρμογής που είχαν αναλάβει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Αν καταλαβαίνουμε καλά, με το κείμενο αυτό δεκαοχτώ άλλα κράτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δίνουν συγχαρητήρια για την πολιτική που άσκησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια!

Αν καταλάβαμε πάλι καλά, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση για την επέκταση της δανειακής σύμβασης (MFFA), τα αρχικά στην αγγλική γλώσσα. Μαζί με τις λοιπές προϋποθέσεις και όρους, ανάμεσα στους οποίους είναι και το συνημμένο στη δανειακή συμφωνία διαβόητο μνημόνιο.

Αν καταλάβαμε πάλι όλοι καλά, η τρόικα μετονομάζεται σε «θεσμούς»! Και μάλιστα με περισσότερες πολιτικές αρμοδιότητες. Οι θεσμοί θα εγκρίνουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και απλώς τα μέλη του Eurogroup θα συμφωνούν τηλεφωνικά!

Αν κατάλαβα καλά, τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ που μας είχαν αποστείλει για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (εννοείται των τραπεζών) τα πήρανε πίσω. Μέσα σε μια βραδιά. Μα, δεν ήσαν τα χρήματα αυτά έτοιμα, κατά τις βαρύγδουπες δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, για τη χρηματοδότηση των φτωχών συμπατριωτών μας; Πάνε κι αυτά.

Ο κατάλογος των αρνητικών σημείων της χθεσινοβραδινής απόφασης είναι μακρύς. Υπάρχει όμως και ένα ιστορικό σημαντικό κέρδος. Επιτέλους και η απείθαρχη παραδοσιακή Αριστερά εντάχθηκε πλήρως στο θεσμικό οικοδόμημα της ενωμένης Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News