Απόψεις

Περιμένοντας τη... Δευτέρα!

Τη μια μέρα χαράζουν χαμόγελα στα χείλη μας. Την άλλη, την επόμενη, η ματιά μας πετάγεται στους πιο μακρινούς ορίζοντες. Αυτό που προσωπικά προσπαθώ είναι μια σταθερή πορεία ανάμεσα στις ειδήσεις και στα γεγονότα. Όχι γιατί η πραγματικότητα τρέχει πάνω σε ίσιες ράγες. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι δυνάμεις πίσω από τις λέξεις.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Προσωπικά κάνω πολύ απλές σκέψεις. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα στηρίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Και σε αυτές έχουμε συμφωνήσει όλοι μας. Για πάρα πολλά χρόνια. Όχι πολλές σπατάλες. Ούτε υπερβολικά ελλείμματα. Και, οπωσδήποτε, αυστηρή εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς από τα κεντρικά όργανα της Ευρώπης. Τηρούν τους κανόνες και τις αρχές αυτές τα κράτη-μέλη;

Υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουν μόνο σε εμάς την πολυτέλεια να έχουμε μόνο εμείς ελλείμματα; Και να σπρώχνουμε δαπάνες χωρίς καμιά πρόβλεψη για τα έσοδα που θα τις καλύψουν; Και, μάλιστα να συναινέσουν σε αυτό χώρες, που απολαμβάνουν πολύ λιγότερα καταναλωτικά αγαθά από εμάς;

Θα τα βρούμε! Πολύ γρήγορα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Με τους ίδιους ανθρώπους. Είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες είτε στην Ουάσινγκτον. Αυτοί είναι αυτές τις ώρες οι αληθινοί συνομιλητές μας! Ναι, σε τεχνικό επίπεδο, πάντοτε! Με τα ίδια πρόσωπα και μέλη της θνήσκουσας "τρόικας".

Θα μας χαρίσουν τις λέξεις τρόικα και μνημόνιο. Όχι, όμως και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ενωμένη Ευρώπη.

Μεθαύριο Δευτέρα κανείς να μην πάει στην Τράπεζά του. Το βράδυ θα έχουμε, οπωσδήποτε, λύση στο δράμα των τελευταίων εβδομάδων.

Γιατί όλοι μας, χωρίς καμιά εξαίρεση, αγαπάμε την πατρίδα.

Σχόλια