default-image

Έχουμε ένα χρέος...

Απόψεις
Έχουμε ένα χρέος...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είναι το πρόβλημα... να μην υπάρξει παράδειγμα ενός κράτους που θα δώσει δύναμη και γραμμή στους φοβισμένους λαούς και θα πετύχει. Οι πιέσεις είναι απίστευτες. Παίζεται το μέλλον του συστήματος.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ*

Το αδύναμο σημείο για την επιτυχία μας είναι συγχρόνως και το πιο δυνατό, είναι το κατά πόσο ο ελληνικός λαός, διώχνοντας το φόβο, θα δηλώσει «παρών» στις εξελίξεις, τονίζοντας στην κυβέρνηση ότι είναι από τη μια στο πλάι της και από τη άλλη ότι δε θα επιτρέψει αλλαγή κατεύθυνσης στη στροφή.

Δείχνοντας στο «ευρωπαϊκό καθεστωτικό σύστημα» ότι ο σπόρος του φόβου και το χαπάκι της «ανάπτυξης με κάθε κόστος» δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ό,τι ξέρουμε σαν λαός να ξαναπαράξουμε, να βαδίσουμε προς την αυτάρκεια, να καταναλώνουμε από αυτά που παράγουμε, να ξαναγίνουμε ομαδικοί, να σχεδιάσουμε με χωροταξία και κανόνες την προκοπή αυτού του τόπου... και ότι αυτά θα τα κάνουμε γνωρίζοντας ότι είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ αυτά θα μας οδηγήσουν σε μια ποιοτική ζωή και σε μια κοινωνική ανάπτυξη.

Μην αφήσουμε μόνους τους πολιτικούς μας αλλά μη συγχωρήσουμε και καμιά αλλαγή πορείας στη στροφή... Οι ευρωπαϊκοί κόρακες είναι πιο φοβισμένοι από εμάς... ας παίξουμε τον ιστορικό μας ρόλο.

Αμφιβολίες υπάρχουν και, όπως είπε ο Βολτερ, «μόνο οι ηλίθιοι δεν έχουν αμφιβολίες».

Κανένα αποτέλεσμα όμως, ακόμη και το καλύτερο για εμάς, δε θα έχει άξια εάν προκύψει λόγο φόβου.

Σημασία έχει η πορεία και το αποτέλεσμα να είναι προϊόν επιλογών και επιλογές κάνουν μόνο οι ελεύθεροι άνθρωποι.

Νίκος Καζαντζάκης: «Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος».

* Ο Δημήτρης Ψαρράς εκπροσωπεί την Οργάνωση Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης "Φοίνιξ".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News