Απόψεις

Ες αύριον τα σπουδαία!

Ποιος δε συμπαθεί τον Βαρουφάκη; Τα λέει ωραία. Όταν είναι στο Λονδίνο μιλάει σαν απόφοιτος της Οξφόρδης. Στο Βερολίνο τα Αγγλικά του είναι ευρωπαϊκά. Η γνώση του για τους πιο σύγχρονους τραπεζικούς όρους είναι κάτι παραπάνω από επαρκής.  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Για μένα είναι ο πιο σημαντικός υπουργός του Αλέξη Τσίπρα. Έχουν ένα εσωτερικό συντονισμό στις απόψεις και στο λόγο τους.

Ο πρώτος ισχυρισμός τους. Σέβονται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αλλά απορρίπτουν κατηγορηματικά τη λιτότητα. Γι' αυτό και επιμένουν στο "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης". Που οι ίδιοι κοστολογούν σε δώδεκα δισ. ευρώ.

Η απάντηση είναι απλή. Η Ευρώπη στηρίζεται πάνω σε μία βασική αρχή. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί δεν πρέπει να έχουν ελλείμματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι θα είχε στον προϋπολογισμό της πρωτογενές πλεόνασμα 5,5 δισ. Μετά τη δοκιμασία της Προεδρικής εκλογής, των εθνικών εκλογών, της πολιτικής αβεβαιότητας και την έκδοση κρίσιμων δικαστικών αποφάσεων, το πρωτογενές πλεόνασμα δε θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. Από πού θα βρεθούν τα 12 δισ. του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης; Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επανεκκίνηση της οικονομίας; Σοβαρά;

Ο δεύτερος ισχυρισμός τους. «Δώστε μας χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, για να σας φέρουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Και εδώ η απάντηση είναι απλή. Δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν. Ή η κυβέρνηση και τα κόμματα που την απαρτίζουν δεν έλεγαν την αλήθεια στον ελληνικό λαό από το 2012, ότι έχουν πρόγραμμα σωτηρίας. Ή υπάρχει κάποιο πρόγραμμα, το έχουν γνωστοποιήσει με άτυπο τρόπο και δε μας το γνωρίζουν.

Αύριο ολόκληρος ο ελληνικός λαός περιμένει πρόγραμμα. Αυτό μόνο δεσμεύει την ελληνική κυβέρνηση.

Σχόλια