Απόψεις

Περιμένοντας τις Προγραμματικές

Υπάρχουν δυο λογιών υπουργοί. Αυτοί που δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν βρισκόμαστε πια στην προεκλογική περίοδο. Και εκείνοι που βλέπουν την πραγματικότητα και προσπαθούν να προσγειώσουν το κυβερνητικό αεροσκάφος με τους πιο απείθαρχους συνεπιβάτες.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Οι πρώτοι είναι πιο βιαστικοί. Αναγγέλλουν με στόμφο τη λήψη μέτρων προτού καν πατήσουν το πόδι τους στο υπουργείο. Αρπάζουν το μικρόφωνο και καλούν ναρκισιστικά την κάμερα για να απολαύσουμε, πρώτοι εμείς, τα μεγάλα λόγια του μικρού ή μεγάλου μαγαζιού τους. Προφανώς δεν ξέρουν το αντικείμενό τους.

Οι δεύτεροι γνωρίζουν το αντικείμενό τους. Και άλλοι μεν μετατρέπουν τις φιλοδοξίες τους σε πραγματικότητα. Άλλοι, δε, μετράνε τις λέξεις και τις κινήσεις τους με σχέδιο και σύνεση.

Σήμερα, πια, ξέρουμε. Από τον πρωθυπουργό, ότι δε θα διαγραφεί ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος μας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο μισητό ΔΝΤ. Από τον αντιπρόεδρο, έναν από τους πιο σοβαρούς της σημερινής κυβέρνησης, ότι δε θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες. Και ότι είναι επιθυμητές οι ξένες επενδύσεις. Μ' αυτούς και γι' αυτές, άλλωστε, συνομιλεί. Από τον υπουργό Οικονομικών, ότι δε θα διεκδικήσουμε διαγραφή του χρέους. Και ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες. Και ότι δε θ' ανακληθεί καμιά ιδιτικοποίηση.

Όλα αυτά τα λόγια θα μαζευτούν. Για να συρραφεί, στο τέλος, ένα ενιαίο κείμενο με την υπογραφή του πρωθυπουργού: Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Αυτό, σίγουρα, θα τους δεσμεύει.

Κι ως τότε ας περιμένουμε!

Σχόλια