Απόψεις

Από τη διαγραφή του χρέους στην... απομείωσή του!

Προχθές, στην παρθενική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι στόχος είναι «η απομείωση του χρέους»! Διέγραψε από τα χείλη του τις λέξεις «διαγραφή του χρέους». Προφανώς η απόσταση από τη «διαγραφή όλου του χρέους» στο μεταβατικό στάδιο «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» δεν είναι μεγάλη σε χρόνο μέχρι την ικανοποίησή μας για ενδεχόμενη «επιμήκυνση του χρέους».

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Χθες, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποσχέθηκε σε όλη την Ευρώπη, στις ηγεσίες και στους λαούς της, πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Η απόσταση από το «σκίσιμο ή το κάψιμο των μνημονίων στην πλατεία Συντάγματος» μέχρι τη δεδομένη διαπραγμάτευση του συνόλου των οικονομικών σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη, ούτε και αυτή, είναι μεγάλη.

Προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως διαφωνεί με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράταση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης (!) Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα: «Δε διαφωνούμε με τις κυρώσεις! Διαφωνούμε με το ότι δε ρωτηθήκαμε». Η χρονική απόσταση ανάμεσα στις δύο δηλώσεις είναι πολύ σύντομη. Φυλλοροεί. Ακόμα και η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός μας μέσα στη διεθνή κοινότητα.

Παραείναι νωρίς η ουσιαστική εγκατάλειψη του πολιτικού λόγου που προηγήθηκε αυτών των εκλογών. Κάνει κακό και στην ίδια την κυβέρνηση.

Δυστυχώς δε μάθανε να διαβάζουνε τα ουσιαστικά μηνύματα πίσω από τις ευγενικές φράσεις των πρώτων ωρών. Δεν πρόκειται να μας διώξουν από το ευρώ. Να μας πνίξουν στις κυρώσεις είναι το πιο πιθανό.

Σχόλια