default-image

Σιγά-σιγά αλλάζουμε ρυθμό και... χορό!

Απόψεις
Σιγά-σιγά αλλάζουμε ρυθμό και... χορό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πρέπει να δίνουμε ξεχωριστή σημασία στην κίνηση του Χρηματιστηρίου. Το έχω ξαναγράψει. Ένας παράγοντας που το επηρεάζει είναι αναμφισβήτητα η ίδια η οικονομία. Δεν είναι όμως ο μοναδικός. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Ο κυριότερος είναι οι σχεδιασμοί, τα τεχνάσματα, οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις διαφόρων παραγόντων που το κύριο κίνητρό τους είναι η κερδοσκοπία και οι παχυλές αμοιβές των χρηματιστών και των "μάνατζερς" των διαφόρων αποταμιευτικών ταμείων, κυρίως της βόρειας Αμερικής.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Έτσι δεν αποδίδω ξεχωριστή σημασία στην πτώση του δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Κάποια σημασία έχει, φυσικά, η παρατήρηση ότι πιο πολύ από όλες τις μετοχές έπεσαν οι μετοχές των τραπεζών. Έχει μία εξήγηση. Από νωρίς χθες το πρωί φούντωσε στην Αθήνα η πληροφορία ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Αυτό είναι εύκολο να το κάνει στην Εθνική Τράπεζα. Πολύ δύσκολα στην Άλφα και στην Πειραιώς. Ενώ πάρα πολύ δύσκολα έως αδύνατον εάν το επιχειρήσει στη EUROBANK.

Στο θέμα της απόδοσης των ελληνικών μετόχων αποδίδω μια εξαιρετική σημασία. Απ' ό,τι φαίνεται, τα ξένα κράτη αποκλείεται να μας ξαναδανείσουν με την ίδια άνεση που το έπρατταν στο παρελθόν. Έτσι θα προσφύγουμε αναγκαστικά στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες και τις επενδύσεις. Τα spreads ανεβαίνουν. Και αυτό σημαίνει πιο "βάρβαρα" επιτόκια.

Αυτά τα οικονομικά για τους ειδικούς και μη. Και για αυτούς που παίρνουνε τις αποφάσεις. Χθες το βράδυ άκουσα με προσοχή τις δηλώσεις των αρμόδιων για την οικονομία υπουργών. Καμιά σχέση με το ύφος, το λεξιλόγιο και τα νοήματα της προεκλογικής περιόδου.

Όχι! Δεν πρόκειται να χορέψουν πεντοζάλη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News