Απόψεις

Το παιχνίδι της εξουσίας

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές είναι πλέον γεγονός, με τους πολίτες τώρα να περιμένουν την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική κοινωνία είναι στα όριά της και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το μήνυμα του ελληνικού λαού εστάλη ξεκάθαρο σε Αθήνα αλλά και Ευρώπη. Τώρα όλα είναι στην κεντρική σκακιέρα και οι κινήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις και κάπου εκεί στα μέσα της διαδρομής να χάνονται πίσω από τη δύναμη των αριθμών.

Δεν είμαι οικονομολόγος και σίγουρα δεν μπορώ να αναλύσω με ακρίβεια τα στοιχεία, όμως αυτήν τη φορά οι Έλληνες δε θέλουν να απογοητευτούν και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ακούω για μουρμούρα λόγω, λέει, αποκλεισμών. Όχι, δε θέλουμε να δούμε μια από τα ίδια. Ελπίζω αυτές οι μικροκομματικές ταχτικές από το παρελθόν και τα πισώπλατα μαχαιρώματα να περιοριστούν, μιας και στην Ελλάδα του 2015 είναι δύσκολο να αφανιστούν.

Η εξουσία, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, αφήνει μια γλυκιά γεύση σε αυτόν που την ασκεί και σίγουρα μπορεί να αλλοτριώσει λογικές που ήταν σε καλό δρόμο. Από τους νέους, λοιπόν, υπουργούς αυτό που ζητά ο ελληνικός λαός είναι να παραμείνουν ταπεινοί και προσηλωμένοι στο έργο τους. Δε χρειάζεται κομπασμός, αλλά ούτε και ψυχρές λογικές προσέγγισης των γεγονότων.

Έχει αποδειχθεί από το παρελθόν ότι, όταν η διαχείριση της εξουσίας γίνει εθισμός, τότε το παιχνίδι μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε κάθε καλή πρόθεση και βέβαια ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να πετύχει κάτι ουσιαστικό. Όμως, νιώθω και την ανάγκη να πω πως όσο εύκολα ο ελληνικός λαός έδωσε μέσα από τη λαϊκή του ετυμηγορία την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα ηνία της χώρας, το ίδιο εύκολα μπορεί και να αλλάξει γνώμη. Στο κοντινό παρελθόν έχουμε δει τα σαραντάρια των κομμάτων να γίνονται μονοψήφιοι αριθμοί και την ίδια ώρα τα λεγόμενα "μικρά" κόμματα να γιγαντώνονται και να φλερτάρουν με την εξουσία.

Μην ξεχάσουν λοιπόν οι νέοι υπουργοί ότι οι Έλληνες πίστεψαν σε μια αλλαγή, πίστεψαν σε μια ελπίδα, πίστεψαν σε κάτι διαφορετικό και νομίζω ότι αυτός ο λαός δεν αξίζει άλλη απογοήτευση. Τώρα για το πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος, αυτό θα το αποδείξει η ίδια η ιστορία. Καλή διαδρομή, λοιπόν, με σύνεση και δουλειά.

Σχόλια