Απόψεις

Μετά τα τεχνάσματα η πραγματικότητα

Χθες ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της κυβέρνησης. Σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Ο πρώτος αυτοχαρακτηρίζεται ως ο αυθεντικός εκφραστής της αριστεράς. Οι δεύτεροι περιορίζονται στο δικό τους αυτοχαρακτηρισμό: "πατριωτικό" κόμμα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Με βάση τα παραδοσιακά κριτήρια, που η ίδια η αριστερά έχει προωθήσει, οι ΑΝ.ΕΛ. κινούνται ανάμεσα στη Δεξιά και στην Ακροδεξιά. Στην πολιτική αυτά δεν αποκλείονται. Η συγκολλητική ουσία μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι στόχοι. Δεν απαιτείται ομοφωνία σε όλα. Αρκεί τα υπόλοιπα κεφάλαια της σύμπραξης να μην ακυρώνουν τα πρώτα.

Το "Ποτάμι" βρίσκεται πιο κοντά ιδεολογικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, τα περισσότερα στελέχη του "Ποταμιού" θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ή, τουλάχιστον, κεντροαριστερό. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε βιαστικά να ανακοινώσει τη συνεργασία της με τους ΑΝ.ΕΛ. Χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει το σκεπτικό της. Και χωρίς προηγουμένως να έχει καλέσει διερευνητικά το "Ποτάμι".

Σε λίγες μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και θα συζητήσουμε για την ουσία των προβλημάτων μας. Καλό είναι να ξέρουμε από τώρα μερικά πράγματα και στοιχεία.

Το ποσοστό αποχής στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ανήλθε σε 36,13%. Μεγάλο. Όχι συνηθισμένο. Να προσθέσουμε σε αυτό τα άκυρα/λευκά: 2,36%. Να προσθέσουμε τα ποσοστά που κατέλαβαν δύο κόμματα στα όρια της γραφικότητας: 1,79% της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και 1,77% της Τελείας του Απόστολου Γκλέτσου. Το σύνολό τους 42,05%. Να προσθέσουμε σε αυτό και το ποσοστό της Χρυσής Αυγής (6,28%); Τότε, σκαρφαλώνουμε σε ένα δυσθεώρητο ποσοστό του 48,33%!

Συμπέρασμα: Τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται ή παραμένουν εχθρικοί προς το πολιτικό σύστημα. Ουσιαστικά οι μισοί Έλληνες!

Σχόλια