Απόψεις

Εκτιμήσεις για τις χθεσινές εκλογές

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μπορούμε να προβούμε στις ακόλουθες εκτιμήσεις.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η πρώτη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια καθαρή πρωτιά. Αυτό αποτελεί άθλο ενόψει του γεγονότος ότι από τον Ιανουάριο του 2012 πέτυχε μία αρχικά δημοσκοπική και τελικά εκλογική εκτόξευση προς τα πάνω.

Η δεύτερη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρή κυβερνητική εντολή. Είτε με αυτοδυναμία. Είτε όχι. Το πιθανότερο σενάριο είναι η συγκυβέρνησή του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η τρίτη: Η εντολή που έλαβε δεν είναι εντολή ανατροπής. Κατάκτησε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το ποσοστό του ηττημένου κάθε φορά στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιτρέπει την "ανατροπή" ή να διεκδικεί το χαρακτηρισμό της "σαρωτικής" κυβερνητικής εντολής.

Η τέταρτη: Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έδειξε εκλογική αντοχή. Δεν πέτυχε μόνο να χαρακτηρίζεται ως τρίτο κόμμα. Διεκδικεί και ρωγμή του χαρακτηρισμού τους ως εγκληματικής οργάνωσης. Ακόμα και σε δικαστικό επίπεδο. Μην τα περιμένουμε όλα μόνο από τη δικαιοσύνη. Το φαινόμενο του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος χρειάζεται πολύ βαθύτερη πολιτική και ιδεολογική ανάλυση.

Η πέμπτη: Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μια δεινή ήττα. Υπέφερε από δύο παράγοντες. Από τη μια από τη συμπεριφορά και δράση διαφόρων υπερτιμημένων στελεχών του. Και από την άλλη από την πολυδιάσπασή του με πρωτοβουλίες πολλών στελεχών του.

Η έκτη: Το ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του. Και αυτό έχει μια εξαιρετική σημασία ενόψει των πολλαπλών πιέσεων που δέχτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ με την υπόσχεση μιας "αριστερής κυβέρνησης".  

Η έβδομη: Από τους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας είναι το "Ποτάμι". Κατάφερε να αποκτήσει ταυτότητα.

Σχόλια