Απόψεις

Περιμένοντας τον Ντράγκι

Μέχρι το μεσημέρι σήμερα θα ξέρουμε. Ποιες είναι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για το Νότο και την Ελλάδα. Θα μας χορηγήσουν πρόσθετη ρευστότητα; Η προσωπική χαλάρωση, που τόσο καιρό την υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αφορά και την Ελλάδα;

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Όπως τα καταφέρανε, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κεντρικό παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στους δυο. Η Νέα Δημοκρατία κρατά ψηλά τη σημαία της νομιμοφροσύνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει πολύ ψηλά τα λάβαρα της επαναστατικής ανταρσίας ενάντια σε κατεστημένες αλήθειες της ενωμένης Ευρώπης. Και φυσικά και οι δύο έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα τις ξέρουμε σε λίγες ώρες.

Η Νέα Δημοκρατία προσδοκά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει πολύ σκληρή γλώσσα ενάντια σε όσους αμφισβητούν την ευρωνομισματική ορθοδοξία. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει όχι μόνο ποσοτική χαλάρωση αλλά και φρασεολογία που θα του επιτρέπει να ισχυριστεί ότι ήδη νίκησε. Δε συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις και της μεν και του δε. Αν έχω καταφέρει να μάθω πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα διάφορα όργανά της, τότε μπορώ από τώρα να προβλέψω τα δύο ουσιώδη χαρακτηριστικά της απόφασης που αναμένουμε.

Πρώτον: Δε θα αποκλείεται η Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δεύτερον: Θα υπάρξουν οπωσδήποτε αστερίσκοι. Ο πιο βασικός; Η Ελλάδα θα απολαμβάνει τα αγαθά της ποσοτικής χαλάρωσης με παράλληλη δέσμευση ότι θα τηρεί τις ευρωενωσιακές δημοσιονομικές δεσμεύσεις και κανόνες.

Σχόλια