default-image

Στηρίζουμε... ΔΕΥΑΗ

Απόψεις
Στηρίζουμε... ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφέρει η ανακοίνωση που την υπογράφει ο ίδιος ο δήμαρχος: «Στη μεγάλη νεροποντή που έπληξε το Ηράκλειο στις 13 και 14 Ιανουαρίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου υπέστη μεγάλη καταστροφή, λόγω υποσκαφής του προστατευτικού πασσαλοφράγματος σε δύο σημεία από τον τεράστιο όγκο λασπόνερων που κατέβασε ο Γιόφυρος. Νερά και λάσπες κατέκλυσαν το χώρο καταστρέφοντας ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις.

Του Γιώργου Παπαδάκη

Ο Βιολογικός Καθαρισμός σταμάτησε να λειτουργεί και τα λύματα οδηγούνται χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα. Όμως, τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν από το χημικό εργαστήριο της ΔΕΥΑΗ, σε δείγματα του θαλάσσιου νερού που ελήφθησαν στην παράκτια ζώνη, έδειξαν ελάχιστη μικροβιολογική επιβάρυνση.

Η διοίκηση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΗ ξεκίνησε έναν υπεράνθρωπο αγώνα δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το ελληνικό κράτος, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει δώσει την παραμικρή βοήθεια, παρά τις άμεσες και συνεχείς οχλήσεις μας. Ελπίζουμε τούτο να γίνει το συντομότερο.

Οι προσπάθειες, όμως, έχουν αποτέλεσμα. Εντός της εβδομάδας, σταδιακά, ο Βιολογικός Καθαρισμός θα τεθεί σε λειτουργία.

Η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, περιβάλλουν με την πλήρη εμπιστοσύνη τους τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, Νίκο Φακουρέλη, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζομένους, που προσπαθούν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και εχθρικές συνθήκες να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού και των εγκαταστάσεων της Δημοτικής Επιχείρησης».

Και εμείς επαυξάνουμε. Θα πείτε, γιατί εσείς; Γιατί εμείς αναδείξαμε άμεσα και στην πραγματική του διάσταση το θέμα. Την άμεση απειλή για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τη βλάβη στο Βιολογικό. Εξάλλου, η ανακοίνωση η υπογεγραμμένη από τον ίδιο το δήμαρχο δείχνει ακριβώς τη διάσταση του προβλήματος. Αν ήταν έλασσον, δε θα υπέγραφε ανακοίνωση ο ίδιος.

Αλλά, αλήθεια, τι πάει να πει «στήριξη στη ΔΕΥΑΗ»; Γιατί υπάρχουν κάποιοι που δε στηρίζουν τη δημοτική εταιρεία; Υπάρχουν τρελοί στην πόλη που δε θέλουν ύδρευση και διαχείριση των όμβριων αλλά και των οικιακών λυμάτων; Υπάρχουν ανόητοι που δεν αναγνωρίζουν τον "αγώνα δρόμου" της διοίκησης και των εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης για την αποκατάσταση των ζημιών; Είναι επίσης αυτονόητο ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να συνδράμει άμεσα και σοβαρά και να μην ξεχαστεί το θέμα λόγω εκλογικών και μετεκλογικών αναταράξεων.

Το θέμα είναι ακριβώς τι έγινε πριν, για να προληφθεί η έκταση της καταστροφής που περιγράφει σωστά η ανακοίνωση. Είναι, επιπλέον, αυτονόητο, αλλά επειδή η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι τα αυτονόητα ακριβώς πρέπει να υπογραμμίζεις, το κάνουμε: Για το κομμάτι της πρόληψης, μόνο οι εργαζόμενοι δε φταίνε. Και τι σημαίνει «ελάχιστη μικροβιολογική επιβάρυνση»; Ατυχώς δεν υπάρχει το "ολίγη από μόλυνση", ακριβώς όπως δεν υφίσταται το... ολίγον έγκυος. Υπάρχει μόλυνση και αυτή επεκτείνεται όσο αργεί να επαναλειτουργήσει ο Βιολογικός. Τα καθημερινά λύματα ενός αστικού ιστού της τάξης των 300.000 ανθρώπων, με πολλές βιοτεχνίες και λίγες βιομηχανίες, πέφτουν στη θάλασσα. Και το πρόστιμο που επικρέμεται από την Ε.Ε. σε βάρος της χώρας μας για την περιβαλλοντική μόλυνση που προκλήθηκε εξαιτίας του ατυχήματος της ΔΕΥΑΗ. Αυτή είναι η αλήθεια. Ακριβώς γι' αυτό διενεργεί έρευνα η Εισαγγελία Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News