default-image

Το χρέος δεν είναι το μόνο βάρος

Απόψεις
Το χρέος δεν είναι το μόνο βάρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την έρευνα της εφημερίδας για το δημόσιο χρέος. Τα στοιχεία είναι πολλά. Και υπόσχονται ουσιαστική εμβάθυνση στο πρόβλημα. Προσωπικά θέλω να υποστηρίξω ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι το μοναδικό ή έστω κυρίαρχο πρόβλημά μας. Έχουμε πολλά άλλα προβλήματα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Έχουμε το πρόβλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Που καταρρέει. Όχι μόνο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Αλλά και το ιδιωτικό. Κυρίως στον κορμό της εκπαίδευσης. Που δεν είναι άλλος από τη γενική παιδεία. Και το πρόβλημα περιλαμβάνει τα πάντα. Από το ποια βιβλία προσφέρουμε στα παιδιά, πώς προσδιορίζουμε τη διδακτέα ύλη και τι διδακτικές μεθόδους προωθούμε.

Δεν είναι μόνο αυτό. Πρέπει να ξαναγράψουμε τη βασική διάταξη του Συντάγματος για την εκπαίδευση. Όχι γιατί γράφτηκε και δομήθηκε με λάθος τρόπο. Το κείμενό της το έγραψε ουσιαστικά ο μεγάλος παιδαγωγός ο Ευάγγελος Παπανούτσος. Το πρόβλημα της υπάρχουσας συνταγματικής διάταξης έγκειται στη στρεβλή εφαρμογή της. Και σε αυτό μεγάλοι φταίχτες αποδείχτηκαν τα κόμματα.  

Για να ασχοληθούμε και λίγο με την υγεία. Ενώ αποκτήσαμε ένα εθνικό σύστημα υγείας και ένα αρθρωτό σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης, η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι μεγάλη. Τα αίτια είναι πολλά. Δεν πετύχαμε να διαμορφώσουμε μία στέρεη κοινωνική συναίνεση. Που θα υποστηρίζει συνεχώς το υφιστάμενο σύστημα. Υπήρξαν δυνάμεις, που από άγνοια, εχθρότητα ή και μιζέρια θέλησαν να το γκρεμίσουν. Και το υπονόμευσαν πολλαπλά. Σε κάποια πλημμελή ενέργεια όρθωναν τείχη διαμαρτυρίας για να απαξιώσουν ένα μεγάλο επίτευγμα.

Και ήρθε μετά η κρίση. Και άρχισαν τις οριζόντιες και κάθετες τυφλές περικοπές και κουρέματα. Και όλοι οι εχθροί του εθνικού συστήματος υγείας επανέλαβαν την επίθεσή τους εναντίον του. Καλή ευκαιρία για να το γκρεμίσουν.

Δεν είναι τα μόνα καυτά ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα. Με την ίδια οξύτητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News