Απόψεις

"Αναφαίρετο δικαίωμα στην κατοικία για τη λαϊκή οικογένεια"

«Αναφαίρετο είναι το δικαίωμα στην κατοικία και ειδικά για την εργατική λαϊκή οικογένεια», υπογραμμίζει σε άρθρο της η υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΚΕ Μαρία Κοκοσάλη-Σαλούστρου. «Ούτε ένα ευρώ παραπάνω από την τσέπη μας!», επισημαίνει.

Ολόκληρο το άρθρο της κ. Κοκοσάλη-Σαλούστρου(*) έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καλεί το λαό με το βλέμμα στην επόμενη μέρα να σκεφτεί καθαρά και να διαμορφώσει κριτήριο ψήφου μπροστά στις εκλογές της 25ης Γενάρη. Τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας είναι εκρηκτικά και με την οργή να "ξεχειλίζει". Η φτώχεια, η οικονομική δυσχέρεια, οι απολύσεις, η ανεργία, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και η ανέχεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι, τα χρόνια της κρίσης, επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Σαν να μην έφτανε η αβάσταχτη φορολογία με τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους αμέτρητους φόρους και τα δημοτικά τέλη (ΤΑΠ, νερό, ηλεκτροφωτισμός, καθαριότητα, νεκροταφεία, χρήση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, κ.ά.), οι οικιστές έχουν να αντιμετωπίσουν επιπρόσθετα το νόμο-χαράτσι για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων χωρίς τελικά να τους τα μονιμοποιεί, παρατείνοντας έτσι την ομηρία τους για άλλα 30 χρόνια. Πρόκειται για πρόστιμα που, εκτός του ότι δεν πρέπει, δεν έχουν να πληρώσουν!

Το ερώτημα είναι ποιοι ευθύνονται για την αυθαίρετη δόμηση στο Ηράκλειο; Είναι οι οικιστές; Εύκολος και βολικός στόχος! Για την αυθαιρεσία και την έλλειψη προγραμμάτων λαϊκής στέγης, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις. Οι εκάστοτε δημοτικές Αρχές από το 1975 έως σήμερα, που ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να σχεδιάσουν ολοκληρωμένα πολεοδομικά-οικιστικά το συγκρότημα Ηρακλείου-Μαλεβιζίου με κριτήριο τις ανάγκες των δημοτών, κάνοντας έγκαιρα τις αναγκαίες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Ούτε και σήμερα μπορούν και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα παρά τις όποιες διακηρύξεις τους! Το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν από τη φύση του δεν μπορεί να το λύσει, διότι βασίζεται στην άναρχη ανάπτυξη και το δίκαιο του ισχυρού. Βασική του αρχή είναι η εμπορευματοποίηση της κατοικίας, όλων των κοινωνικών αγαθών, όπως παιδεία, υγεία, κ.ά.

Άλλωστε, οι χρόνιες αποτυχίες εφαρμογής τροποποιήσεων σχεδίων της πόλης από το 1958 έως σήμερα το αποδεικνύουν. Προσέκρουαν πάντα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της μεγάλης ατομικής ακίνητης περιουσίας και τα μεγάλα συμφέροντα που δεν άφηναν το σχεδιασμό του αστικού και περιαστικού ιστού, τον καθορισμό ελεύθερων χώρων, το πού πρέπει να χτιστούν σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.

Σκόπιμα, διατήρησαν το απαράδεκτο καθεστώτος, του εντός-εκτός σχεδίου δόμησης, που οδήγησε χιλιάδες μεροκαματιάρηδες να "παρανομήσουν". Με το ένα χέρι, βουλευτές, κομματάρχες και δήμαρχοι τούς χάιδευαν την πλάτη δίνοντάς τους υποσχέσεις και με το άλλο τους έμπηζαν το μαχαίρι στο λαιμό απειλώντας τους με κατεδάφιση αν δεν παραχωρούσαν με εισφορά σε γη, δρόμους και πεζοδρόμια, αν δεν πλήρωναν ΔΕΗ, ύδρευση και αποχέτευση. Κάποιοι πλούτισαν, κυρίως εκείνοι που "έλυναν και έδεναν" στο μηχανισμό αδειοδότησης ή νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων, όπως επίσης και κάποιοι "αετονύχηδες" μεγαλοεργολάβοι και έμποροι οικοδομικών υλικών, μεσάζοντες και άλλοι "επιτήδειοι" που εκμεταλλεύτηκαν για πολλά χρόνια την ανάγκη χιλιάδων Ηρακλειωτών να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Κάποιες εταιρείες και μεγαλοεπιχειρηματίες πλούτισαν. Δεν περιορίστηκαν να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους, αλλά μπάζωσαν ρέματα και κοινόχρηστους χώρους, έχτισαν προκλητικές αυθαίρετες πολυκατοικίες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Γι' αυτούς ο πέλεκυς πρέπει να είναι βαρύς.

Ο νόμος για τα αυθαίρετα είναι ενταγμένος στον πολιτικό σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ε.Ε., της πληρωμής, από το λαό, της κρίσης,  του χρέους των μεγαλοεπιχειρηματιών, από το οποίο ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει στην τσέπη μας.

Ακόμα και η πρόταση για μείωση ή προσωρινό "πάγωμα" των προστίμων παρατείνει την ομηρία των οικιστών, γίνεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους και νομιμοποιεί στη συνείδηση όλων την εισπρακτική λογική κυβέρνησης-Ε.Ε., συκοφαντώντας τους οικιστές ως παράνομους που πρέπει να τιμωρηθούν.

Πέραν της εισπρακτικής λογικής που διαπνέει την κυβέρνηση και τους Δήμους, μεθοδεύουν την τρομοκράτηση των οικιστών στη λογική "εσύ παρανόμησε, εσύ θα πληρώσεις", απαλλάσσοντάς τους από τις ευθύνες για την οικιστική-πολεοδομική αναρχία. Παράλληλα, μέσα από το εκβιασμό προσβλέπει μακροπρόθεσμα να κάνει "σκούπα" τις μικροϊδιοκτησίες που με τόσο κόπο και αίμα απέκτησαν οι συμπολίτες μας. Απ' όπου κι αν πιάσει κανείς το νόμο μόνο τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί.

Οι δημοτικές Αρχές Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, οι δήμαρχοι, "τρίβουν τα χέρια τους", διότι όπως λένε προσδοκούν μερίδιο από τις εισπράξεις για να κάνουν "πράσινα έργα". Ακόμη και αν πάρει χρήματα ο Δήμος, αυτά θα είναι ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων και θα προέλθουν από την αφαίμαξη των συνδημοτών και μάλιστα ύστερα από σχετική απόφαση του εκάστοτε υπουργού. Πρωτοστατούν όμως να εφαρμόσουν την πολιτική του "νόμου και τάξης" που προβλέπει κατασχέσεις ακόμη και των οικοσυσκευών με την αιτιολογία της μη παραγραφής των οφειλών, δείγμα πιστής προσήλωσης στην απρόσκοπτη εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων και της Ε.Ε.

Οι οικιστές δεν πρέπει να αφήσουν ούτε ένα λεπτό πια να πάει χαμένο. Επιβάλλεται η άμεση κινητοποίησή τους χωρίς καμιά καθυστέρηση. Χρειάζεται ΤΩΡΑ λαϊκή παρέμβαση, δυνατό ΚΚΕ, γιατί, είτε η σημερινή κυβέρνηση πάρει μια παράταση ζωής είτε υπάρξει κυβερνητική εναλλαγή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, στις επικείμενες εκλογές, είναι πλέον φανερό ότι θα είναι εδώ οι δανειστές, οι εφαρμοστικοί νόμοι, τα χαράτσια τα μνημόνια διαρκείας της Ε.Ε., το κεφάλαιο, που έχουν την κύρια ευθύνη για το πρόβλημα των οικιστών αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του λαού.

Οι οικιστές έχουν άμεση ανάγκη ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κυβερνήσεις και δημοτικές Αρχές που αναγνωρίζουν το χρέος, αποδέχονται τα δεσμά διαρκείας της Ε.Ε. και "πίνουν νερό" στο όνομα της ανάκαμψης του κεφαλαίου που θα πατήσει πάνω στα ερείπια των κατεδαφισμένων "αυθαίρετων" σπιτιών μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυρό λαϊκό κίνημα είναι ισχυρό ΚΚΕ παντού. Το ΚΚΕ αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο στα μονοπώλια της Ε.Ε. και των μνημονίων διαρκείας. Στέκεται απέναντι σε κυβερνήσεις της μιας ή της άλλης διαχειριστικής εκδοχής και δε θα δώσει ανοχή σε κυβερνητικά προγράμματα όπως του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ε.Ε., των μονοπωλίων. Παλεύει για την κατάργηση του αντιλαϊκού νόμου για τα αυθαίρετα και των προστίμων. Αγωνίζεται για τη νομιμοποίηση όλων των πρώτων και δεύτερων κατοικιών, των επαγγελματικών χώρων των λαϊκών οικογενειών στα πλαίσια ενός χωροταξικού σχεδιασμού και δυνατότητα μεταβίβασης-πώλησής τους.

Γιατί οι εκλεγμένοι του στους Δήμους και τις Περιφέρειες με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ήδη έχουν καταδικάσει τον απαράδεκτο ληστρικό νόμο για τη τακτοποίηση των αυθαιρέτων, έχουν ζητήσει την κατάργηση των προστίμων.

Σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται ο λαός πρέπει να σκεφτεί καθαρά για το ποια δύναμη πρέπει να ενισχύσει την Κυριακή της κάλπης και με το χέρι στην καρδιά να κάνει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ. Γιατί αποτελεί τη δύναμη που χωρίς υποχωρήσεις και παλινωδίες θα μπει μπροστά στον αγώνα του λαού, για να μπουν εμπόδια στα νέα μέτρα, να διεκδικήσουμε την κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων και την ανάκτηση των απωλειών. Να ανοίξουμε το δρόμο για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο, που είναι η οριστική απαλλαγή του λαού και της χώρας από τα δεσμά της Ε.Ε. και του χρέους, από τις αλυσίδες των μονοπωλίων, για να έρθει ο ίδιος ο λαός στην εξουσία».

* Η κ. Μαρία Κοκοσάλη-Σαλούστρου είναι αρχαιολόγος-ιδιωτικός υπάλληλος. Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Σχόλια