Απόψεις

Οι λίστες των κομμάτων και ο κατάλογος των ευθυνών

Σήμερα ξέρουμε όλοι τα πρόσωπα που διεκδικούν την ψήφο και την προτίμηση των εκλογέων σε όλη την Ελλάδα. Δεν μου επιτρέπεται άμεσα ή έμμεσα να δείξω τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Για λόγους ευπρέπειας και αξιοπρέπειας. Δικαιούμαι όμως να προβώ σε ορισμένες γενικές παρατηρήσεις.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Η πρώτη: Η Βουλή που έσβησε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ήταν η χειρότερη Βουλή που γνώρισε η μεταπολίτευση στις τέσσερις δεκαετίες του βίου της. Δεν είναι μόνο οι καβγάδες. Δεν είναι μόνο οι βρισιές. Δεν είναι μόνο η χυδαιότητα στη συμπεριφορά αρκετών βουλευτών μας. Ήταν εμφανής η αμάθειά τους. Η έλλειψη συγκεκριμένων γνώσεων για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της Ελλάδας. Η διάθεσή τους για περιττά επεισόδια. Και η ανυπαρξία οποιασδήποτε συμμετοχής τους στο ενδεχομένως παραγωγικό νομοθετικό και εξεταστικό της Βουλής. Της κάθε Βουλής.

Η δεύτερη: Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ασκεί κριτική στα κόμματα, στις προτάσεις τους και στα συνολικά αποτελέσματα της συμμετοχής των κομμάτων στο δημόσιο βίο. Και φυσικά σε αυτό το σημείο είναι μικρή η ευθύνη των εκλογέων. Ο κάθε εκλογέας επιλέγει τα κόμματα από συνδυασμό ιδεολογικών κριτηρίων και πρακτικών προσανατολισμών. Δεν είναι όμως ο λαός μας ανεύθυνος ως προς την επιλογή των προσώπων που θέλει να σταλούν στην εθνική αντιπροσωπία. Τα πρόσωπα τα επιλέγει ο κάθε εκλογέας. Τα γνωρίζει. Τα εκτιμά. Τα αξιολογεί. Άλλοτε τα επιδοκιμάζει και άλλοτε τα αποδοκιμάζει. Αυτό είναι το νόημα του σταυρού προτίμησης. Και σε αυτό η ευθύνη του εκλογέα είναι η κυρίαρχη.

Η τρίτη: Από μια πρώτη ματιά τα πρόσωπα που διαβάσαμε χθες δε συνιστούν την αναγκαία ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Και σε αυτό θα επανέλθω.

Σχόλια