Απόψεις

Τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ;

Το ερώτημα δεν απασχολεί μόνο εκείνους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν "ΠΑΣΟΚ". Απασχολεί και τους "Πασόκους" που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν "ΣΥΡΙΖΑ". Νιώθουν "ΠΑΣΟΚ", ακόμα κι αν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 ψήφισαν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Απασχολεί και τη Νέα Δημοκρατία. Σαν μια δεξαμενή από την οποία θα μπορούσε να αντλήσει δυνάμεις για να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να απασχολήσει και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αν είχε αποφύγει τα τραγικά λάθη της ηγετικής της ομάδας και να απορροφήσει δυνάμεις που είναι συγγενείς με το δικό της πολιτικό λόγο.  

Πού οφείλεται αυτή η ραγδαία πτώση της εκλογικής και δημοσκοπικής δύναμης του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ; Να επιχειρήσω να δώσω μερικές - τρεις - απαντήσεις.

Η πρώτη: Μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου όλες οι ηγεσίες συνάντησαν ισχυρή εσωτερική αντιπολίτευση. Τα φαινόμενα εσωτερικής αμφισβήτησης της ηγεσίας εντάθηκαν επί Γεωργίου Παπανδρέου και πολλαπλασιάστηκαν επί Ευαγγέλου Βενιζέλου. Τα αίτια πολλά, οι αφορμές πολλαπλάσιες. Και οι δύο τελευταίοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ είχαν το δικό τους περιβάλλον που ζούσε μόνο από αυτούς.

Η δεύτερη: Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε πάρα πολλούς «αρχηγίσιμους» και «πρωθυπουργίσιμους». Όσο μίκραινε η εμβέλειά του και η αποδοχή του, τόσο πολλαπλασιάζονταν. Με γεωμετρική, μάλιστα, άνοδο. Σήμερα, έχει τους πιο πολλούς υπερτιμημένους από οποιονδήποτε άλλο κομματικό σχηματισμό.

Η τρίτη: Στη διαχείριση της κρίσης δε διατύπωσε ενιαίο πολιτικό λόγο. Άλλα έλεγε στους ξένους και στα χαρτιά. Κι άλλα ψιθύριζε στο αφτί των εξουθενωμένων οπαδών του. Έτσι, κατέστρεψε την ταυτότητά του. Την πολιτική και την ιδεολογική. Και την κοινωνική.

Σχόλια