default-image

Ένα όνειρο

Απόψεις
Ένα όνειρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χθες βράδυ είδα στον ύπνο μου τον πατέρα μου. Είχα να τον δω χρόνια - για να μην πω δεκαετίες - και η απρόσμενη παρουσία του με αιφνιδίασε, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, μου προκάλεσε και κάποιο φόβο.

«Μια χαρά σε βλέπω πατέρα», είπα, χωρίς καθόλου να υπερβάλλω, γιατί πράγματι φαινόταν νέος, ωραίος, γελαστός.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

«Γιατί να μην είμαι;», απάντησε εκείνος. «Εδώ τα πράματα είναι απλά. Το συννεφάκι σου να 'ναι περιποιημένο και καθαρό, το αστεράκι σου ν' ανάβεις κάθε βράδυ, να συμμετέχεις σε όλες τις δοξολογίες για τον Πανάγαθο και να μη λες ποτέ ψέματα στον Άγιο Πέτρο. Αν τα τηρείς όλα αυτά δεν έχεις κανένα πρόβλημα, όλα πάνε ρολόι. Όχι σαν και σας εκεί κάτω, που δεν ξέρετε τι θα σας ξημερώσει η κάθε μέρα και τρέχετε συνεχώς, πότε για να πληρώσετε την εφορία, πότε τον ΕΝΦΙΑ, πότε τα τέλη κυκλοφορίας και πότε ό,τι άλλο σκαρφιστεί ο κάθε Χαρδούβελης».

«Ωχ! Τι μου τα θυμίζεις τώρα όλα αυτά πατέρα, κι έχω μόλις δυο μέρες ακόμα για να τα φέρω βόλτα...».

«Πάντα της τελευταίας στιγμής ήσουν», είπε 'κείνος αυστηρά, «Έλληνας με τα όλα σου».

Έκανα πως δεν άκουσα.

«Δε μου λες, πατέρα», συνέχισα, «από 'κει πάνω που βρίσκεσαι εσύ, πώς βλέπεις αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον τόπο σου;».

«Στον τόπο ΣΟΥ θέλεις να πεις», με διόρθωσε. «Γιατί εμείς εδώ, ούτε Καραμανλήδες, ούτε Παπανδρέου έχουμε. Άγιος Πέτρος και... τα σκυλιά δεμένα»...

«Και δε μου λες, πατέρα, αυτοί που ανέφερες,τι λένε για το συγγενολόι που άφησαν πίσω τους και μας έφερε εδώ που μας έφερε;».

«Τι να πουν οι άνθρωποι, χαμένα τα' χουν. Δεν έχουν μούτρα, όχι τον Άγιο Πέτρο, μα ούτε εμάς να δουν στα μάτια. Όταν ο Κωστάκης παρέδωσε στο Γιωργάκη την πρωθυπουργία, ο Καραμανλής έκανε εφτά φεγγάρια να βγει από το σύννεφό του. Κι όταν τα σκ... ο Λιάπης με τις πλαστές πινακίδες στο τζιπ, ο Άγιος Πέτρος αναγκάστηκε να τον μεταφέρει σε σύννεφο με διπλά... τοιχώματα, γιατί με τις φωνές του δεν άφηνε άνθρωπο να κοιμηθεί».

«Κι ο Αντρέας τι έκανε όταν είδε το Γιωργάκη πρωθυπουργό;», ρώτησα με περιέργεια. «"Τώρα τα είδαμε όλα", είπε. "Το μόνο που μένει είναι να δούμε πόσο θα χρειαστεί για να κάνει τη χώρα... θερινή". Και η αλήθεια είναι πως το παιδί τα πήγε θαυμάσια. Δεν του πήρε ούτε δυο χρόνια για να μην αφήσει... κολυμπηθρόξυλο».

«Ξέρεις, βέβαια, ότι τώρα ετοιμάζει νέο κόμμα, κίνημα, ή δεν ξέρω 'γω πως αλλιώς θα το πει, για να "φτιάξει τη χώρα απ' την αρχή"», τον πληροφόρησα.

«Αν το μάθει ο Αντρέας "θα πάρει των ομματίων του"», απάντησε. «Όχι στο σύννεφο, αλλά ούτε στο γαλαξία του Αγίου Πέτρου δε θα ξαναφανεί».

«Και δε μου λες, πατέρα», τον έκοψα, «εσείς τι βλέπετε για τις εκλογές; Θα γίνουν ή τελικά θα βγάλουμε πρόεδρο;».

«Για να βγάλετε πρόεδρο, παιδί μου, χρειάζεται λογική. Και εσείς την έχετε χάσει όλη. Ντιπ-καταντιπ. Πάτε για εκλογές λες και πάτε για εκδρομή. "Ο Μάιος - οι εκλογές - μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ", τραγουδάτε κι ας είναι όλα τα καυτά προβλήματα ανοικτά κι η ακυβερνησία πιθανό σενάριο. Και γιατί; Γιατί οι "μονομάχοι" κάνανε λάθος στους υπολογισμούς τους. Ο Σαμαράς πίστευε πως θα του κάνανε οι τροϊκανοί το δώρο μιας συμφωνίας "προίκα" για τις εκλογές κι ο Τσίπρας έπλεε "πλησίστιος" γιατί είχε τη βεβαιότητα ότι θα 'τρωγε ο Σαμαράς την παπάρα της συμφωνίας και θα κεφαλαιοποιούσε εκείνος την οργή του κόσμου και τη σταθερότητα της κατάστασης. Τώρα τρέχουν και οι δυο και δεν προλαβαίνουν. Και πιο πολύ ο Τσίπρας, βέβαια, που θα πάρει την καυτή πατάτα στα χέρια του. Τότε θα δούμε ποιος θα παίζει τα νταούλια και ποιος θα χορεύει;».

«Αν βγει πρώτος», αντέτεινα.

«Θα βγει παιδί μου, είπε 'κείνος κουνώντας το κεφάλι. «Τούτος ο λαός καταψήφισε ένα Βενιζέλο και έθαψε το μισό Ελληνισμό, τώρα θα βάλει τη λογική πάνω από το συναίσθημα;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News