Απόψεις

Ούτε ο Θεός

Η κουβέντα, ποια κουβέντα δηλαδή, ο "καβγάς" είχε ανάψει για τα καλά στην περιφερειακή καφετέρια που βρέθηκα χθες το πρωί για να συναντήσω παλιό συμμαθητή που βρισκόταν για σύντομη επίσκεψη στο Ηράκλειο.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

«Το πήρε το μάθημά του χθες ο Σαμαράς, ούτε με τηλεσκόπιο δεν πρόκειται να δει τους 180», "αγόρευε" με πάθος συνταξιούχος δάσκαλος, που, αφού πέρασε όλη την ενεργή ζωή του ως πασόκος, μετεξελίχθηκε, όψιμα είν' αλήθεια, σε φανατικό Συριζαίο.

«Μη βιάζεσαι και μη σε ξεγελούν οι 160. Γιατί, ανέ βάλεις αυτούς που λείπανε και τσι άλλους, τσι "κρυφούς", που θα μιλήσουνε οντε έρθει η ώρα, το παιχνίδι ακόμα παίζεται. Και μάλιστα γερά», ήρθε η απάντηση, από την άλλη άκρη του τραπεζιού, από πρώην χωροφύλακα, νταμ-παπαντάμ νεοδημοκράτη.

«Καλά, καλά, αυτά να τα λέτε για να παρηγοριέστε. Ο Τσίπρας, μωρέ, θέλει δέκα Σαμαράδες στην... καθισιά. Θα τόνε κάμει να φύγει νύχτα και με το ελικόπτερο», συνέχισε ο πρώτος.

«Όντε οργιστεί ο Θεός του μέρμηγκα, του 'πέμπει φτερά», είπε μαλακά ο θυμόσοφος της παρέας, παλιός έμπορας κεντρώος. «Προτού καβαλικέψετε το άλογο, έχουνε πάρει τα μυαλά σας αέρα. Λογαριάζετε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο και σύντομα θα το αντιληφθείτε. Μάθατε πως ο Μητσοτάκης κανόνισε σήμερα συνάντηση με τοn Καμμένο; Μην ξεχνάτε πως αυτός τον έβγαλε στην πολιτική. Μη σας φανεί, λοιπόν, παράξενο να τον "εφέρει βόλτα" η χανιώτικη αλεπού, να κάνει ο "παχουλός" την κωλοτούμπα στο παραπέντε. Άσε που "παίζουν" ακόμα τα "παλικάρια" του Κουβέλη. Γιατί ο ίδιος μπορεί να αλληθωρίζει προς την προεδρία ή για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι όμως ΔΗΜΑΡίτες, αν γίνουν εκλογές, δε θα δουν ούτε το κατώφλι τση Βουλής. Γιάιντα λοιπόν να πάνε σε αυτοκτονία ομαδικά; Για το χατίρι του Κουβέλη; Μη σας παραξενέψει, λοιπόν, αν τελικά μείνει μόνος του σαν την καλαμιά στον κάμπο στην τρίτη ψηφοφορία».

«Ζείτε με όνειρα», πήρε ξανά το νήμα της συζήτησης ο δάσκαλος. «Ο Τσίπρας είναι ηγέτης. Θα παίζει το ζουρνά και θα χορεύουν όλοι ακόμα κι η Μέρκελ». «Μμμ, εδά το πέτυχες! Αυτή, μπρε, δε ξέρει να χορεύγει, μόνο "nein" ξέρει να λέει. Θα το πατήσει το τσιπράκι σαν τον κοριό και δε θα το ξαναδούμε στα μάθια μας»...

«Δεν ξέρω τι λέτε εσείς», μπήκε στη συζήτηση άλλο μέλος της παρέας, «εγώ όμως πιστεύω πως αλλού θα κριθεί η υπόθεση. Ακούσατε την είδηση της χθεσινής ημέρας; Η Αμερική, ύστερα από 53 χρόνια, τα βρήκε με την Κούβα. Καταργεί το εμπάργκο, ανοίγει πρεσβεία στην Αβάνα, απελευθερώνει φυλακισμένους κ.τ.λ.».

«Καλά, και τι σχέση έχουν όλα αυτά με μας και με την εκλογή του προέδρου;», ρώτησε ο δάσκαλος. «Έχουν και παραέχουν. Ξέρετε ποιος ήταν ο καταλύτης σ' αυτό τον εμπορικό συμβιβασμό ΗΠΑ-Κούβας; Ο Πάπας. Ναίσκε, ο Πάπας έβαλε το χέρι του. Ο Πάπας λοιπόν που τα 'χει καλά με τον Τσίπρα - πρόσφατη η επίσκεψή του στο Βατικανό - μπορεί να μπει μπροστά και να γίνει η εδική μας δουλειά. Και πρόεδρος να εκλεγεί και να γλιτώσουμε τη χρεωκοπία».

«Δε σου τα μάθανε σωστά τα γράμματα, σύντεκνε», τον έκοψε ένας ηλικιωμένος μουστακαλής. Κατέχεις ίντα 'πενε ο Πάπας όντε τον πλησιάσανε οι "προξενητάδες";», είπε κλείνοντας το μάτι στην παρέα. «Τι να σας κάμω κι εγώ, βρε παιδιά. Εγώ ένας απλός Πάπας είμαι. Αυτούς ούτε ο Θεός δεν μπορεί να τους φέρει στο ίδιο τραπέζι, εκτός κι αν έχει στην τσέπη μια πρωθυπουργία για τον Τσίπρα».

Σχόλια