Απόψεις

Στις 11 π.μ. η συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά

Ξύπνησα πρωί-πρωί με ένα περίεργο αίσθημα ευφορίας, που δεν το δικαιολογούσαν οι εξελίξεις ούτε στο στενό (οικογενειακό) ούτε στο ευρύτερο εθνικό περιβάλλον.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Πρώτη μου δουλειά, μετά την πρωινή φροντίδα υγείας, η ανάγνωση της τοπικής εφημερίδας και ο καφές. Συνήθειες που τις ζητά ο οργανισμός μου με την ίδια περίπου ένταση μόλις ανοίξω τα μάτια.

Τράβηξα την πρώτη ρουφηξιά από το βαρύ γλυκό μου και άρχισα με τη συνηθισμένη κίνηση, αργή σαν ιεροτελεστία, να "σκανάρω" την εφημερίδα. Το μάτι μου έπεσε αμέσως στον κύριο τίτλο και παραλίγο να μου 'ρθει ταμπλάς.

"Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας" ήταν με πηχυαίους τίτλους το κύριο θέμα της και από κάτω με μικρότερα γράμματα συμπλήρωνε: "Δραματικές εξελίξεις από την επικείμενη συνάντηση που καθορίστηκε την 11ην πρωινή σήμερα".

Απίστευτο, είπα από μέσα μου, κι άρχισα να συνειδητοποιώ πως διαθέτω ίσως έκτη αίσθηση. Γιατί μόνο έτσι μπορούσε να ερμηνευτεί η πρωινή μου ευφορία.

Άνοιξα τον υπολογιστή μου στη συνέχεια και άρχισα να σερφάρω στα διάφορα blogs, μήπως και ανακαλύψω κάτι πιο φρέσκο για το θέμα. Φαίνεται όμως πως το μυστικό είχε κρατηθεί καλά, γιατί πουθενά δεν αναφερόταν το παραμικρό για το αντικείμενο της συνάντησης. Δε βαριέσαι, ας κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα σκέφτηκα. «Άλλωστε η 11η πρωινή δεν είναι μακριά. Αν και το δίωρο που έπρεπε να "σκοτώσω" μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης μού φάνηκε χρόνος, τελικά οι δείκτες του ρολογιού με την αγωνία να ανεβαίνει στο κατακόρυφο έδειξαν το 11.

Έμεινα να παρακολουθώ χωρίς σχεδόν ανάσα την διακαναλική σύνδεση στο δέκτη της τηλεόρασης που έδειχνε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στη μέση και τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς δεξιά και αριστερά.

Όλοι τους ήταν χαμογελαστοί και χαιρετούσαν με πρωτοφανή εγκαρδιότητα τους δημοσιογράφους που τους είχαν περικυκλώσει.

«Έχω την μεγάλη ικανοποίηση», μίλησε πρώτος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ότι οι δύο θεσμικοί παράγοντες του πολιτεύματος, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμφώνησαν μετά από διαβούλευση απολύτως στο πρόσωπο του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Μια διεθνούς κύρους και εμβέλειας προσωπικότητα το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας, μόλις ρυθμιστούν ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες».

«Συμφώνησαν επίσης», συνέχισε ο πρόεδρος», να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος με προτεραιότητα στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με άμεση ψηφοφορία από το λαό, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση των βουλευτικών προνομίων, στο ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, στη σύνταξη ενιαίου φορολογικού νομοσχεδίου με άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στη θέσπιση ανωτάτου χρονικού ορίου στα δημόσια αξιώματα».

«Μα, είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μου;», αναρωτήθηκα και χωρίς να το θέλω ξέσπασα σ' ένα κακαριστό γέλιο που ένιωθα να βγαίνει μέσα από την ψυχή μου.

Ξαφνικά ένιωσα ένα απότομο τράνταγμα στο αριστερό μου πλευρό που με αιφνιδίασε απολύτως. «Τι έπαθες και γελάς στον ύπνο σου, χριστιανέ μου;», έφτασε στα αφτιά μου η φωνή της Χαράς που με προσγείωσε απότομα στην πραγματικότητα.

Την κοίταξα σχεδόν με αγριάδα. «Άσε με, βρε παιδί μου, να χαρώ το θαύμα έστω στον ύπνο μου», την αποπήρα, και δεν είναι υπερβολή να πω πως το εννοούσα μέσα σ' αυτή την "έρημο" της άγριας αντιπαράθεσης που βιώνουμε.

Σχόλια