Απόψεις

Ποια Χριστούγεννα;

Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο δημιουργούν - στους περισσότερους από εμάς τουλάχιστον - μια γλυκιά προσμονή. Για τα Χριστούγεννα, τα μελομακάρονα, την όμορφη γιορτινή ατμόσφαιρα, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ... Αυτά τα Χριστούγεννα, όμως, θα είναι διαφορετικά. Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέσα στις γιορτές. Πρωτοτυπήσαμε πάλι! Τα μεγάλα πολιτικά κεφάλια της χώρας αποφάσισαν να επισπεύσουν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Της Κατερίνας Σαλαπάτα

Αυτό για το δημοσιογραφικό "σινάφι" σημάνει παρακολούθηση καρέ-καρέ όοοολης αυτής της παρωδίας με τις βολές και τα "πυρά εκατέρωθεν", ακαταλαβίστικους οικονομικούς όρους (που ούτε και εκείνοι που τους ξεστομίζουν καταλαβαίνουν σε τι αναφέρονται, αλλά παρ' όλα αυτά όλοι μαζί τους αναπαράγουμε σαν καλοί παπαγάλοι). Από το μενού, όπως είναι φυσικό, δε λείπει το απίστευτο κλίμα πόλωσης, λίγη εσάνς από εκβιαστικά διλήμματα και όλα τα συναφή που συνθέτουν το πολιτικό και… απολίτιστο σκηνικό στη χώρα μας. Μέχρι να φτάσουμε - αισίως Παναγιά μου - στην πρώτη ψηφοφορία. Αύριο δηλαδή… Αν τα βρουν, έχει καλώς, διότι θα κάνουμε γιορτές στα σπίτια μας και όχι στα γραφεία. Εάν δεν τα βρουν, το σίριαλ έχει ακόμη δυο επεισόδια... τα οποία μπορεί να εξελιχθούν και σε θρίλερ... οπότε τον χάσαμε τον ύπνο μας. Αλήθεια, το κοινό το ρώτησε κανείς τι θέλει; Γιορτινά μουσικά προγράμματα και επαναλήψεις των "Απαράδεκτων" ή έκτακτα δελτία με απευθείας συνδέσεις στη Βουλή και ξανά "ντούκου" να ακούμε τι τους υπέδειξαν οι έξω - οι δανειστές, οι τρίτοι που μας κυβερνούν - να μας πουν.

Μια λοιπόν που μας χάλασαν την ατμόσφαιρα, ας τα βρουν τουλάχιστον με την πρώτη ή άντε έστω με τη δεύτερη να ησυχάσουμε. Μη μας σταθεί κι ο κουραμπιές στο λαιμό, μέρες που είναι. Διότι διαφορετικά φοβούμαι πως ούτε οι καλικάντζαροι θα μας επισκεφθούν φέτος. Βέβαια, επειδή είμαστε άνθρωποι και έχουμε καρδιά, συμπάσχουμε αυτές τις άγιες μέρες με το δράμα του ΠΑΣΟΚ. Διότι, πέρα από πρωτοτυπίες, απ' όλη αυτή την "αναμπουμπούλα" προκύπτουν και σοβαρά ερωτήματα. Το μεγάλο και εξής ένα, το οποίο "γεννάται" με όλα αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα, είναι τι θα απογίνει το έρμο το ΠΑΣΟΚ και κυρίως τι θα απογίνει ο Μπένι. Ο οποίος έχει και τον πόνο του ΓΑΠ, που αποδεικνύεται "κακό σπυρί".

Αν δεν εκλεγεί λοιπόν πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί τελικά σε εκλογές, ο Βενιζέλος τι θα απογίνει; Θα αναζητήσει κοτζαμάν "βουνό" της πολιτικής την τύχη του στις αγγελίες ευρέσεως εργασίας; Ο Παπανδρέου, από την άλλη, που είναι έξυπνο και μορφωμένο παιδί, ευθυτενής και αθληταράς, ακολουθεί το ρητό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Έτσι, από τώρα αφήνει να εννοηθεί ότι σε πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπει στην "κούρσα" με δικό του κόμμα. Αποφεύγει όμως να γίνει σαφής, επιλέγοντας αόριστες διατυπώσεις.

Το θέμα βέβαια δε μας προκαλεί ιδιαίτερη "φαγούρα", ωστόσο από πίσω του κρύβει μια ακόμη πρωτοτυπία. Εάν τελικώς ευοδωθεί το εγχείρημα, θα είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που πρώην πρωθυπουργός αποχωρεί από το κόμμα το οποίο τον ανέδειξε και ηγείται ενός άλλου.

Σχόλια