Απόψεις

Με οδηγό την κοινωνία!

Το Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον ελληνικό λαό ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Οι δεσμεύσεις που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας απηχούν ακριβώς τις διαθέσεις της αυριανής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την ανάκτηση της εργασίας και το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Του Γιάννη Βουλγαράκη

Τα όσα ειπώθηκαν είναι αυτά που ρεαλιστικά μπορούν να εφαρμοστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα (εξαιτίας των υπαρχουσών συνθηκών) και ασφαλώς ως ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν εφησυχάζει και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για πολλά περισσότερα προς όφελος του λαού.  

Κατά τη διάρκεια της προβολής των θέσεων τότε εξαγγέλθηκε η διοργάνωση μιας σειράς περιφερειακών συνδιασκέψεων (13 συγκεκριμένα όσο δηλαδή και οι περιφέρειες της χώρας), με σκοπό τόσο την περαιτέρω ανάλυση των θέσεων του κόμματος όσο και την ενεργή συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας στη συγκρότηση αυτού του πλαισίου. Μιας κοινωνίας, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται και για το λόγο αυτό δεν τη θέλει σε ρόλο παρατηρητή, αλλά καθοδηγητή. Γι' αυτό ακριβώς και απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους πολίτες να πάρουν μέρος σε αυτές τις συνδιασκέψεις, σε αυτό το δημόσιο διάλογο, αφού στόχος είναι η συνδιαμόρφωση με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.

Στα πλαίσια αυτού του κύκλου των κατά τόπους διαβουλεύσεων με την κοινωνία, το περιφερειακό συντονιστικό όργανο του κόμματος στην Κρήτη, με τις νομαρχιακές επιτροπές και τις οργανώσεις μελών, οργανώνουν το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου την παγκρήτια περιφερειακή συνδιάσκεψη, και καλούν τους πολίτες του νησιού, να παρακολουθήσουν τις διεργασίες και να τοποθετηθούν επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Η συνδιάσκεψη δεν είναι μια κομματική εκδήλωση ούτε απευθύνεται μόνο σε κομματικά μέλη. Απεναντίας, είναι μια ανοικτή πολιτική εκδήλωση που σκοπό έχει να ενημερώσει αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με τους κατοίκους του νησιού. Η Κρήτη ως μια από τις 13 περιφέρειες έχει επιλεγεί για να παρουσιαστούν τρεις κρίσιμες ενότητες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες και τις προοπτικές της. Πρωτογενής τομέας, Τουρισμός και Ανάπτυξη/Υποδομές είναι οι τρεις άξονες που πρόκειται να απασχολήσουν τη συνδιάσκεψη.

Μήνες τώρα οι επιτροπές που έχουν συσταθεί για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης-αναζωογόνησης της Κρήτης εργάζονται πυρετωδώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επιτροπές που ασχολούνται με το περιφερειακό πρόγραμμα απαρτίζονται από καταξιωμένους στο χώρο τους, έμπειρους και ανιδιοτελείς κατοίκους του νησιού. Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ότι η χάραξη αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να φέρει τη σφραγίδα των ντόπιων και όχι να σχεδιαστεί κάπου αόριστα στην πρωτεύουσα από κάποιους ανώνυμους τεχνοκράτες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ισότιμη συμμετοχή της επαρχίας στην κατάρτιση του προγράμματος, καθώς για το ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Με τη συνδιάσκεψη του Σαββάτου εγκαινιάζεται ένας νέος τρόπος χάραξης πολιτικών. Είναι η αφετηρία της συμμετοχικής διαδικασίας, που στις προθέσεις των τοπικών στελεχών του κόμματος είναι να συνεχιστεί και να φτάσει σε κάθε γωνιά της Κρήτης. Ο δημόσιος διάλογος με άτομα και συλλογικότητες που επιθυμούν να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή θα μεταφερθεί σε κάθε νομό και σε κάθε δήμο. Το σύνθημα "Ο ΣΥΡΙΖΑ είσαι ΕΣΥ" δηλώνει ακριβώς το πνεύμα που υπάρχει εντός του πολιτικού φορέα. Ήρθε η ώρα, η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία να επανακτήσουν το νόημα και τη θέση που πρέπει στον τόπο μας.

* Ο Γιάννης Βουλγαράκης είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

Σχόλια