Απόψεις

Το σίριαλ καταστροφών στις επιβαλλόμενες εκδηλώσεις μνήμης

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί η (χθεσινή για τον αναγνώστη) συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2015. Ελπίζω ότι τουλάχιστον προς το τέλος θα συζητηθεί και αυτό. Σκληρή κόντρα, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται σε βίντεο και γραπτά, άναψε ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ για τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και αλλού.

Να δώσω από την αρχή τη δική μου εικόνα για τα γεγονότα και τις ευθύνες.

Αναμφισβήτητα έπρεπε να τιμηθεί η μνήμη του Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε έξι χρόνια πριν αναίτια, αδικαιολόγητα και αυθαίρετα, και τελικά εγκληματικά από αστυνομικό όργανο. Όποιος έχει ιστορική μνήμη όφειλε να το αποδείξει προσφέροντας ο καθένας μας ξεχωριστά ένα τριαντάφυλλο στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού.

Η παρουσία δεν ήταν τόσο μαζική όσο αναμενόταν. Η εκτίμηση από πολλούς ότι αυτή η εκδήλωση μνήμης θα χρησιμοποιούνταν για πρόκληση επεισοδίων και καταστροφών απέτρεψε οποιαδήποτε συμμετοχή.

Τα επεισόδια και οι καταστροφές πήραν μεγάλη έκταση. Μόνο στην Αθήνα μέτρησαν πενήντα τόνους πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαδηλωτές. Οι καταστροφές έχουν και ένα άλλο συμβολισμό, που αφορά την πόλη μας. Σπάσανε μάρμαρα από τη Βικελαία για να χρησιμοποιηθούν ενάντια στις αστυνομικές δυνάμεις.

Είναι ένα αρνητικό προνόμιο της μεταπολίτευσης. Να θεωρείται νόμιμη βία η βία που ασκούν ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για την επίθεση κατά προσώπων και κατά της περιουσίας συμπολιτών μας. Γι' αυτή τη νομιμοποίηση της βίας έχουν μεγάλη ευθύνη αρκετοί πολιτικοί φορείς.

Δεν αγνοώ τις εγκληματικές ευθύνες μερικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτή όμως δεν ανήκει η κυρία ευθύνη δημιουργίας και πρόκλησης των επεισοδίων και των καταστροφών.

Σχόλια