Απόψεις

Χρήσιμες συζητήσεις και αναζητήσεις

Κάτι κινείται. Προς άρση ενός φαινομενικού αδιεξόδου. Κάποιες μέρες και στιγμές αυτό το αδιέξοδο έμοιαζε πελώριο. Και σ' αυτή την εντύπωση είχαν τεράστια συμβολή τα τραγικά λάθη της Κυβέρνησης. Και η αμετροέπεια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποιων άλλων διαττόντων αστέρων της πολιτικής.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Κανέναν δε συμφέρει η σύντομη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Το 2012 είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Και σήμερα ξέρουμε, με σιγουριά, πως παραλίγο να βρεθούμε στον γκρεμό. Μας «την είχαν στημένη». Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως κάποιοι κάτι περίεργα πράγματα μαγειρεύουν. 

Δε συμφέρει τη χώρα. Δε συμφέρει και τα ιστορικώς υποστατά κόμματα. Δε συμφέρει και το ΣΥΡΙΖΑ. Η οδυνηρή ωρίμασή του, όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο Πρόεδρός του, δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κινούνται θετικά, οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές. Ανεξάρτητοι με εισαγωγικά και χωρίς. Έχουν, βέβαια, ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν. Μια κακοήθεια, που διακινούν επιπόλαιοι έως φτηνοί, ανόητοι έως άφρονες. Ότι δήθεν εξαγοράστηκαν ή ότι δήθεν είναι έτοιμοι και πρόθυμοι προς εξαγορά.

Το εύρημα των ανεξάρτητων και άλλων βουλευτών έχει θεσμικό χαρακτήρα. Η σύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την έναρξη αναθεώρησης του Συντάγματος. Και έχουμε θέματα στο χώρο του Θεμελιώδους Νόμου της χώρας, που πρέπει να αναθεωρηθούν. Όπως η ποινική ευθύνη των υπουργών. Όπως η συνετή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως η διάρρηξη των δεσμών της κυβέρνησης με τις πελατειακές σχέσεις και νοοτροπία. Να παύσουν οι Υπουργοί να εργάζονται για την επανεκλογή τους τον πιο πολύ χρόνο. Όπως ο περιορισμός του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.

Δεν είναι βέβαιον, όπως νομίζουν μερικοί, ότι πάμε για εκλογές το Μάρτιο του 2015.

Σχόλια