Απόψεις

Οι αλήθειες του... Πινόκιο

Το Σεπτέμβριο του 2013 ο πρωθυπουργός της χώρας - μετά το "κάθε μέρα σκίζω τα μνημόνια" - παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστό δημοσιογράφο, όπου ανέλυσε άχαρες και δύσκολες υποθέσεις με τρόπο ώστε οι καθωσπρέπει νοικοκυραίοι να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με ψευδαισθήσεις.

Της Γωγώς Αποστολάκη

Ρωτά ο δημοσιογράφος: «Έχετε δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων. Εάν παρ' όλα αυτά η τρόικα ζητήσει συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, πώς θα αντιδράσετε;».

Απαντά ο πρωθυπουργός: «Λέω ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα και δε θα παρθούν νέα μέτρα! Δεν υπάρχει καν λόγος για νέα μέτρα, αφού η χώρα πιάνει τους βασικούς στόχους της και βγάζει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα».

Όμως οι μεστές ερωτήσεις χρειάζονται σοβαρές απαντήσεις. Έτσι ο δημοσιογράφος αποφασίζει να ξαναδιατυπώσει το ερώτημα: «Μέχρι πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε προκειμένου να αποτρέψετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Είναι ακόμη και η απειλή των εκλογών στη φαρέτρα σας;».

Κατηγορηματική η απάντηση του κ. Σαμαρά: «Σας είπα, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο! Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ λένε πλέον ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη!».

Δε χρειάζεται να είναι κανείς αυθεντία στις πολιτικές επιστήμες για να καταλάβει ότι ο πρωθυπουργός έλεγε και λέει ψέματα. Έτσι κι αλλιώς, ας θυμηθούμε ότι από το 2010 και μετά κάθε τέτοια εποχή παρουσιάζονται εμπλοκές στις «σκληρές διαπραγματεύσεις» και τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση.

Την περασμένη Κυριακή ο κ. Σαμαράς σε άρθρο του στην εφημερίδα "Έθνος" αναγνώριζε επιπλέον ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα ενδέχεται να μην έχει γερά θεμέλια: «Αν δε βγει πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό σημαίνει πολιτική αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία και τελικά αναγκαστική επιστροφή στα μνημόνια από πολύ χειρότερες θέσεις», γράφει ο πρωθυπουργός. Επιστροφή στα μνημόνια; Δηλαδή έχουμε βγει από τα μνημόνια, αλλά κινδυνεύουμε να ξαναμπούμε αν δεν ψηφιστεί το νέο μνημόνιο; Είναι να τρίβεις τα μάτια σου.

Ο κ. Σαμαράς, που είναι έτοιμος να υπογράψει ένα τρίτο μνημόνιο, προειδοποιεί για κίνδυνο αναγκαστικής επιστροφής στα μνημόνια γιατί η «Δημοκρατία» δε θα έχει βάση στήριξης εάν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές.

Με απλά λόγια: η κυβέρνηση αναγκασμένη και συνηθισμένη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα, εκβιάζει και πάλι τη "συναίνεση" της κοινωνίας, που έχει τόσο πολύ καταβληθεί, ώστε μοιάζει πολυτέλεια να βρει το κουράγιο να αντιδράσει.

Σχόλια