Απόψεις

Ο Ρίχτερ και οι μετασεισμοί

Η υπόθεση Ρίχτερ συνεχίζει να προκαλεί ποικίλους μετασεισμούς κάτι που - έστω και καθυστερημένα για πολλούς, αφού άργησαν να πάρουν μπροστά - αποτελεί θετική ένδειξη ότι η ιστορία συνεχίζει να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη ακόμα και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς. Πέρα από αυτό το πρώτο δίδαγμα, υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Ότι αυτή η υπόθεση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κρήτη να επαναφέρει στο προσκήνιο με ιστορικούς πλέον όρους και ασφαλώς διεκδικητικούς το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων. Πώς; Μα βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Ρίχτερ ο καθηγητής; Μετασεισμούς εμείς…

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορεί να επανορθώσει για την γκάφα ολκής, περνώντας στην αντεπίθεση με τη συνεργασία Αρχών και φορέων, αναγνωρίζοντας αρχικά το λάθος της αναγόρευσης, καθότι ουδείς αλάνθαστος, διοργανώνοντας ένα παγκοσμίου φήμης επιστημονικό συνέδριο για τις γερμανικές θηριωδίες με τη συμμετοχή επιστημόνων κορυφαίου κύρους από χώρες που μετείχαν στη Μάχη της Κρήτης, όπως η Νέα Ζηλανδία ή η Αυστραλία.

Μετά βεβαίως από το «mea culpa». Άλλωστε είχαμε αντιδράσεις για το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή και από αυτές τις μακρινές γωνιές του κόσμου, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη Μάχη της Κρήτης και στα γεγονότα συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός το οποίο μπορούμε κάλλιστα να εκμεταλλευτούμε. Σε αυτό το διεθνές συνέδριο θα μπορούσαν να αναλυθούν όλες οι πτυχές του θέματος επικαιροποιημένες από νομικούς, βάζοντας στο "παιχνίδι" και την Ιταλία, η οποία έχει εμπλακεί στη σχετική νομική διαδικασία μέσω της Χάγης. Δύο χώρες μαζί τα καταφέρνουν άλλωστε καλύτερα από μια, όπως λέει η απλή λογική.

Αν το θέμα τύχει σωστών χειρισμών τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι τα μέγιστα. Μαζί με έναν επικοινωνιακό βομβαρδισμό στον οποίο σημαντικό ρόλο θα είχε μια έκθεση ντοκουμέντων με την αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του διαθέσιμου υλικού. Και βεβαίως σκαλίζοντας αρχεία και ψάχνοντας νέο υλικό, αδημοσίευτο και άγνωστο, που θα προκαλέσει αίσθηση, και σίγουρα υπάρχει τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Βεβαίως κάτι τέτοιο προϋποθέτει και τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας γιατί χωρίς αυτήν δύσκολα κάθε τέτοια προσπάθεια θα μπορέσει να βγει εκτός συνόρων και να τύχει της ανταπόκρισης που είναι και το ζητούμενο. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι σπας αβγά για να κάνεις ομελέτα.

Η υπόθεση Ρίχτερ κάνει το όλο ζήτημα πλέον επιτακτικό, καθότι τα πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους και όχι με χαϊδολογήματα και επικλήσεις του διεθνούς δικαίου για το οποίο άπαντες γνωρίζουμε πια ότι οι ισχυροί το έχουν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Η ευκαιρία - μια ακόμα - ανοίγεται μπροστά μας. Και θα ήταν μια πολύ καλή δοκιμασία και για τη συνοχή της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας, των Αρχών και των φορέων, η οποία παραμένει σε λογοτεχνικό, αν όχι σε επίπεδο επιστημονικής φαντασίας. Alea Jacta est που έλεγε και ο Ιούλιος Καίσαρας. Ή απλά, ο κύβος ερρίφθη.  

Σχόλια