Απόψεις

Πούτιν ο... Ορθόδοξος!

Ο Πούτιν προέβη προχθές σε σημαντικές ανακοινώσεις στην Άγκυρα.

Εγκαταλείπει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία αγωγού κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά στη Βουλγαρία και από εκεί στη Νότια Ευρώπη.  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Θεωρώ σημαντική την είδηση. Όχι μόνο γι' αυτό το ίδιο το περιεχόμενό της. Εξαιρετική η σημασία της και για έναν πρόσθετο λόγο. Διδακτική πέρα για πέρα. Εξηγώ:

Από την αρχή, θεωρώ ότι η απόφαση του Πούτιν έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Κάποιος τρίτος δύσκολα μπορεί να το αμφισβητήσει.

Ο Πούτιν είναι ο ηγέτης της Ρωσίας και αυτός εκφράζει αυθεντικά και προωθεί τα συμφέροντά της. Αν κάνει λάθος, αυτό αφορά στο Ρωσικό λαό, που τον εξέλεξε.

Αν η προηγούμενη σκέψη είναι σωστή, τότε τα συμπεράσματα είναι πάλι δικά μας. Και το κεντρικό συμπέρασμα είναι το ακόλουθο: Οι διάφορες χώρες και οι ηγεσίες τους ακολουθούν και υπηρετούν με συνέπεια τα δικά τους συμφέροντα.

Δεν επηρεάζονται συναισθηματικά. Οποιαδήποτε άλλη αιτία που δεν έχει άρρηκτη σχέση με τα συμφέροντά τους δεν καθορίζει τις αποφάσεις τους.

Παρακολουθώ μερικούς, που προτείνουν εναλλακτικές εξωτερικές πορείες για το λαό μας, που θα βασίζονται σε ιδεολογικές συγκλίσεις. Το χειρότερο: Σε ιδεολογήματα. Η ιστορία μας διανθίζεται από πάρα πολλά επεισόδια, που εμπιστευθήκαμε την ορθόδοξη Ρωσία. Και δεν ανιχνεύσαμε, πέρα από τα πρώτα και προσωρινά λόγια, την πραγματική της θέληση και τα ουσιαστικά της συμφέροντα.

Από τον Υψηλάντη. Που προδόθηκε από τις πρώτες μέρες του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας. Μέχρι την Κύπρο. Που την άφησαν ξεκρέμαστη στην εκδικητική, τιμωρητική μανία των ισχυρών της Ευρώπης.

Σχόλια