Απόψεις

Ο Έλληνας "πουλάει"

Τελικά πόσο ακόμα θα αντέξει αυτή η χώρα να βλέπει, να διαβάζει και να ακούει ασυναρτησίες κυρίως από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Πρόσφατα μάθαμε ότι μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο του εξωτερικού κάνει ριάλιτι για Έλληνες μετανάστες με έπαθλο εργασία, σπίτι και χρήματα. Μάλλον ορισμένοι έχουν χάσει την μπάλα, μιας και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζεται, ούτε απαξιώνεται.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Αυτό βέβαια ισχύει στην Ελλάδα, γιατί για ορισμένους αυτές οι έννοιες δεν υπάρχουν καν στην καθημερινότητά τους. Ναι, η ανεργία είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για την ελληνική κοινωνία. Ποιος Έλληνας όμως θα αγόραζε την εργασία μέσα από ένα τηλεσκουπίδι; Κανένας θέλω να πιστεύω, μιας και σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν ακόμα αρχές και αξίες. Επειδή όμως θέλω να πάω στην ουσία του προβλήματος, τα τελευταία δύο χρόνια ολόκληρες οικογένειες έφυγαν για το εξωτερικό επειδή οι γονείς δεν μπορούσαν να αντέξουν μακριά από τα παιδιά τους.

Θα μου πεις, υπερβολή, κι όμως η ελληνική οικογένεια κλυδωνίζεται επικίνδυνα, μιας και η οικονομική κρίση έχει επαναφέρει ένα ακόμα μεταπολεμικό φαινόμενο, με ολόκληρες στρατιές να αναζητούν μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Ποια η διαφορά μας από τα καραβάνια των προσφύγων που έρχονται παράνομα στα νότια παράλια της Κρήτης; Μα, το γεγονός ότι εμείς διαθέτουμε ταξιδιωτικά έγγραφα αφού είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες. Ωστόσο και εμείς αλλά και οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες ψάχνουμε το ίδιο. Δηλαδή μια καλύτερη ζωή, βασιζόμενη στο σεβασμό και την ανθρωπιά.

Δέκα χιλιάδες γιατροί έχουν φύγει για το εξωτερικό, για να ακούμε μετά από μερικά χρόνια τα επιτεύγματά τους χωρίς όμως να μπορούμε να διεκδικήσουμε ως χώρα το μερίδιο της επιστημονικής τους προσφοράς. Τελικά, πέρα από οικονομική κρίση, βιώνουμε και μια κρίση αξιών, μόνο που αυτό, όταν οι κύριοι της Αθήνας θα το διαπιστώσουν, θα είναι πολύ αργά. Αν δεν είναι ήδη δεδομένο. Πόσο ακόμα αυτή η χώρα θα επιτρέψει τα καραβάνια των δικών της προσφύγων προς το εξωτερικό; Πόσο ακόμα θα ανεχτούμε κάποιοι να στήνουν τηλεσκουπίδια στις τηλεοράσεις τους, γιατί πολύ απλά η εξαθλίωση του Έλληνα μάλλον πουλάει;

Σχόλια