default-image

SOS για τον κρητικό σκύλο

Απόψεις
SOS για τον κρητικό σκύλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια γενική συνέλευση του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού, μετά και το δημοσίευμα-αφιέρωμα στο αρχαιότερο και σπάνιο αυτό είδος κυνηγετικού σκύλου, το οποίο που εδώ και πολλές δεκαετίες κάνει γνωστή την Κρήτη διεθνώς, από τη "Νέα Κρήτη".

Η παρουσία νέων προσώπων και η εγγραφή νέων αρωγών μελών στον Όμιλο χαροποίησε ιδιαίτερα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν αναλάβει το βαρύ έργο της διατήρησης και προστασίας του είδους αυτού. Τα μέλη του Ομίλου ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τη «Νέα Κρήτη» για την ωραία παρουσίαση και προβολή του κρητικού λαγωνικού αλλά και του έργου του Ομίλου, καθώς και όλους όσοι παρευρέθηκαν και στηρίζουν τον Όμιλο σε κάθε του κίνηση.

Στα πλαίσια της συνέλευσης, αποσαφηνίστηκαν πολλά σημαντικά θέματα για την ορθότητα της ονομασίας λαγωνικός, της κατάταξης και του προτύπου της φυλής, με τη βοήθεια video από την επίσκεψη της επιτροπής αναγνώρισης φυλών της FCI το 2007.

Αναλυτικότερα οι Γάλλοι καθηγητές απεσταλμένοι της FCI (Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία) και υπεύθυνοι για κάθε φυλή που κατατάσσεται στον παγκόσμιο χάρτη των καθαρόαιμων φυλών, αφού εξέτασαν προσεκτικά δεκάδες σκυλιά από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα... Πρώτο και σημαντικότερο όλων είναι η πραγματική ύπαρξη μιας ιδιαίτερης φυλής πρωτόγονου λαγωνικού σκύλου, με βάση τη μορφολογία αλλά και την εργασία του ζώου. Διατύπωσαν ξεκάθαρα τη φράση «η φυλή υπάρχει!». Ξεκαθάρισαν επίσης ότι ανήκει στην Ομάδα 5, όπου κατατάσσονται όλες οι πρωτόγονες φυλές και συγκεκριμένα στην υποομάδα 7, όπου ανήκουν οι πρωτόγονοι κυνηγετικοί σκύλοι. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά και διαχωρισμός από τους ιχνηλάτες σχετικά με την κατάταξη, τη μορφολογία αλλά και τον τρόπο που εργάζονται, για να γίνει σαφές ότι η ονομασία ιχνηλάτης ατυχώς και εσφαλμένα χρησιμοποιείται, άτυπα φυσικά, για το συγκεκριμένο ζώο.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η καταχωρισμένη στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος Ονομασία, η οποία είναι επιστημονικά και ιστορικά ορθή, είναι λαγωνικός (Hound). Η ορολογία λαγωνικός (hound) συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα κυνηγετικών φυλών με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα κοντόσωμα Basset Hounds, τα Μεγάλα Bloodhounds, τα ευκίνητα και ακούραστα fox hounds, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ιχνηλασία και καταδίωξη, ακολουθώντας μόνο τα ίχνη από το έδαφος βγάζοντας χαρακτηριστική φωνή κατά τη διάρκεια της έρευνας αλλά και της καταδίωξης. Όλα τα παραπάνω σκυλιά ανήκουν στην κατηγορία scent hounds και κατατάσσονται στην ομάδα 6 της FCI. Στο άλλο άκρο οι λαγωνικοί οπτικού εντοπισμού, στην κατηγορία sighthounds, που κατατάσσονται στην ομάδα 10 και καταδιώκουν το θήραμα μόνο όταν υπάρχει οπτική επαφή με αυτό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν το Greyhound, το Afghan Hound και άλλες φυλές που χαρακτηρίζονται κυρίως από την ταχύτατη οπτική καταδίωξη θηραμάτων.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, για να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι του ομίλου, προγραμματίζονται μια σειρά δράσεων σεμιναρίων και εκδηλώσεων κυρίως για την επιμόρφωση του κόσμου γύρω από τη φυλή αλλά και για την εγγραφή ζώων στα μητρώα του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος του Ομίλου η Γερμανίδα φίλη του Κρητικού Λαγωνικού Astrid Collett για τη συμβολή της στην αναγνώριση του κρητικού λαγωνικού από το γερμανικό Κυνολογικό Όμιλο, αλλά και για την προώθηση της φυλής στη Γερμανία με σωστά κριτήρια.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News