Απόψεις

Η κατιούσα πορεία των ΑΝ.ΕΛ.

Ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος. Τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού του 2011. Η αφορμή, όμως, για ξεχωριστή πολιτική παρουσία δόθηκε στις αρχές του 2012. Ο Σαμαράς είχε αποφασίσει να αποκόψει τη Ν.Δ. από το αντιμνημονιακό μέτωπο.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Μερικοί από τους ΑΝ.ΕΛ. ήταν έτοιμοι από καιρό. Οι πιο πολλοί, όμως, δεν άντεξαν την απότομη στροφή της ηγεσίας της Ν.Δ. Παρέμειναν σταθεροί στην αντιμνημονιακή θεωρία.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 τα πήγαν πολύ καλά. Ένας στους δέκα ψήφισε ΑΝ.ΕΛ. Η απειλή, όμως, εξόδου της χώρας από το ευρώ (μια πραγματικά εξουθενωτική απειλή) οδήγησε αρκετούς πίσω στη Ν.Δ.

Τα βάσανα των ΑΝ.ΕΛ. δεν τέλειωσαν στις 17 Ιουνίου 2012. Ο πολιτικός τους λόγος έπρεπε να έχει πάντα την οξύτητα της πλατείας Συντάγματος. Έψαχναν αφορμές. Μέσα σε μια γενικευμένη λαϊκή φοβία η ηγεσία τους κατήγγειλε ότι μας ψεκάζουν. Οι "κακοί ξένοι"! Δυστυχώς τους πίστεψαν πολλοί!

Όλα τα παραμύθια τελειώνουν. Και τα πιο χοντροκομμένα ξεθωριάζουν, ξεφτίζουν και ξεφτιλίζουν αυτούς που τα διηγούνται. Μπροστά στην κατάρρευση του πολιτικού τους λόγου επινόησαν λείες καταγγελίες. Πως, δήθεν, μέσα από το facebook, εδώ και δέκα μήνες, ένας φουκαριάρης Βορειοηπειρώτης, απένταρος και χωρίς σύνταξη, υποσχέθηκε να δώσει τρία εκατομμύρια ευρώ σε βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. που θα προσχωρούσε στους 180. Για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν ξέρω πόσοι θα τους ακολουθήσουν ακόμη. Είμαι βέβαιος πως οι πιο πολλοί θα προσχωρήσουν σε κάποιο κόμμα του συνταγματικού τόξου. Και της στοιχειώδους σοβαρότητας και ευθύνης.

Σχόλια