default-image

Πώς θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε τον Άγιο Μηνά

Απόψεις
Πώς θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε τον Άγιο Μηνά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Αγίου Μηνά χθες και το Ηράκλειο γιόρτασε τον πολιούχο του. Με μεγαλοπρέπεια, με κατάνυξη, με πίστη, όχι όμως όσο θα μπορούσε να τιμήσει αυτή τη μεγάλη ημέρα δίνοντας την ευκαιρία στην πόλη να λάμψει με την ακτινοβολία της όχι μόνο στην Ελλάδα, προσελκύοντας τουρίστες κυρίως θρησκευόμενους, αφού τόσος λόγος γίνεται για το θρησκευτικό τουρισμό και ταυτόχρονα δίνοντας την ευκαιρία στους Ηρακλειώτες να δουν την ιστορία με ένα διαφορετικό μάτι.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Η γιορτή του πολιούχου του Ηρακλείου θα μπορούσε να αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς εκδηλώσεων που θα έκαναν τη διαφορά και θα προκαλούσαν τεράστια αίσθηση, με τρόπο απλό, διδακτικό και χωρίς τεράστια έξοδα. Θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο των "Δημήτριων" της Θεσσαλονίκης με έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό και στόχο και με τη συμμετοχή όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής αλλά όλων των φορέων και των Αρχών αυτού του τόπου. Κάποιες από τις πολύ πρακτικές ιδέες, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων και για τις οποίες θα θέλαμε να ακούσουμε μια κριτική άποψη, περιστρέφονται γύρω από την άγνωστη ιστορία του Αγίου Μηνά.

Ο πολιούχος του Ηρακλείου, ως γνωστόν, καταγόταν από την Αίγυπτο και μαρτύρησε στη Μαρεώτιδα, κοντά στο Ελ Αλαμέιν. Πάνω από τον τάφο του χτίστηκε ένα παλαιοχριστιανικό "μαρτύριο", το οποίο μετατράπηκε σε ένα από τα πλέον σημαντικά προσκυνήματα του τότε χριστιανικού κόσμου. Ο ναός, που άρχισε να παρακμάζει τον 11ο αιώνα, μετατράπηκε σε θρύλο. Και μόλις στα 1905, ο Γερμανός αρχαιολόγος Καρλ Μαρία Κάουφμαν, κατάφερε με τις ανασκαφές του να τον φέρει στο φως. Πολλά από τα ευρήματα του μοναστηριού του "Αμπού Μηνά" βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού όπως το Λούβρο. Και εδώ είναι το σημείο- "κλειδί". Δε θα ήταν εκπληκτικό αν ζητούσαμε ως πόλη, με τη μορφή φυσικά δανείου, από μουσεία, ευρήματα από το μοναστήρι, ώστε να εκτεθούν μαζί με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό στο Ηράκλειο την ημέρα της γιορτής του Αγίου Μηνά; Φυσικά. Φανταστείτε την ακτινοβολία μιας τέτοιας έκθεσης, πόσω μάλλον όταν την άγνωστη αυτή ιστορία του Αγίου Μηνά δικαιούνται, αν όχι οφείλουν, να γνωρίζουν οι Ηρακλειώτες. Θέλετε να κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο απλά; Και ακόμα πιο ανέξοδα; Δε θα μπορούσε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον Άγιο Μηνά να παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση οι ιστορικές φωτογραφίες του Μεγάλου Κάστρου, γνωστές και άγνωστες, με σημείο αναφοράς τον ιστορικό ναό του πολιούχου, δίνοντας παράλληλα στους Ηρακλειώτες την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χώρο και το χρόνο;

Με πολλές από αυτές τις φωτογραφίες να είναι μεγάλα πόστερ στη θέση όπου τραβήχτηκαν, για παράδειγμα από την αρχή της Καλοκαιρινού, την τότε Πλατιά Στράτα, συνδέοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν; Σε μια πρωτοποριακή, δοκιμασμένη σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, οπτική; Σκεφτείτε λίγο την εικόνα μιας τέτοιας υπαίθριας ιστορικής έκθεσης σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου. Όπως μιας άλλης επετειακής που θα μπορούσε να παρουσιάζεται τις ημέρες των εκδηλώσεων για τον Άγιο Μηνά με τα κειμήλια που υπάρχουν στο ναό. Να βγουν για πρώτη φορά προς τα έξω άμφια, ευαγγέλια, σκεύη, έγγραφα, οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστορία του Αγίου Μηνά και των δυο ναών, του μικρού και του μεγάλου. Γιατί η έκθεση στο ναό της Αγίας Αικατερίνης δεν καλύπτει, φυσικά, ένα τέτοιο στόχο και δεν είναι εστιασμένη αποκλειστικά στον Άγιο Μηνά, όπως είναι το ζητούμενο αυτής της συγκεκριμένης πρότασης.

Θέλετε κι άλλες ιδέες; Στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, η σύγχρονη τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα καλύπτοντας όλες τις πτυχές της ζωής, ακόμα και της θρησκευτικότητας. Διάσημοι ναοί φωτίζονται, ειδικά τις γιορτινές ημέρες, με τρόπο μοναδικό που κάνει τα ιστορικά κτίσματα ακόμα πιο επιβλητικά. Με τρόπο σοβαρό, μετρημένο, αλλά ξεχωριστό, που δεν περνάει απαρατήρητος. Φανταστείτε πώς θα έβλεπαν οι Ηρακλειώτες και οι ξένοι επισκέπτες του τόπου μας κάτι τέτοιο. Δεν είναι θέμα κόστους, καθώς με τόσο πλούσια επιστημονική κοινότητα σε τεχνολογικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό επίπεδο το μόνο που θα χρειαζόταν είναι κάποιοι άνθρωποι να βγουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις, τις ιδέες και το μεράκι τους για κάτι που θα αφήσει εποχή.

Ας ελπίσουμε κάποιοι να δουν με περισσότερη προσοχή αυτές τις σκέψεις. Και του χρόνου να δούμε ορισμένες, και γιατί όχι όλες, να υλοποιούνται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News