Απόψεις

Πίσω και έξω από τα κάγκελα

Δεν έκρυψα τον ενθουσιασμό μου. Για τα γεμάτα και περήφανα λόγια του ίκαρου του F16 στην προχθεσινή παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Και από όσα κατάλαβα και αποκόμισα αργότερα, ο ίδιος ενθουσιασμός κυριάρχησε και σε άλλους. Πολλούς. Σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Σαν να περιμέναμε αυτά τα λόγια. Αυθεντικά. Γιατί συνοδεύτηκαν από επίδειξη θάρρους, ικανότητας και τόλμης. Ήταν η φετινή "28η Οκτωβρίου" αφορμή και αφετηρία και για άλλες σκέψεις. Άλλωστε, τι είναι οι εθνικές επέτειοι; Πέρα και πάνω από όλα, πηγή και αιτία γενικού στοχασμού. Και για το παρόν και για το μέλλον. Κυρίως, όμως, αναζήτηση του αληθινού περιεχομένου της εθνικής ιστορικής μνήμης μας.

Εκτός από τις "κονσέρβες" ακούστηκε και άλλος Λόγος. Πιο ελεύθερος. Αρκετοί επιστήμονες αποτίναξαν από πάνω τους τον αρτηριοσκληρωτικό βραχίονα πολιτικών, κομματικών και διαπροσωπικών δεσμεύσεων. Δεν προλαβαίνω, στον ορισμένο χώρο της στήλης να αναμεταδώσω τις σκέψεις τους. Έστω και περιληπτικά.

Μπορώ να θυμηθώ τους ομηρικούς καβγάδες στα εφηβικά μου χρόνια για το ποιος είπε το "Όχι". Ο Μεταξάς ή ο λαός μας; Οι συντηρητικοί νέοι της εποχής μου επέμεναν ότι αυτό το ηρωικό "Όχι" το είπε ο Μεταξάς. Εμείς, που νιώθαμε ότι ανήκαμε στο προοδευτικό τόξο, αντιτείναμε: Το "Όχι" το βροντοφώναξε ο λαός.

Δίκαιο είχαμε και οι δυο, όπως αποδείχτηκε ιστορικά. Μόνο, που αυτό δε σβήνει την προδοτική δράση του Μεταξά κατά την έναρξη και τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού. Όπως και αυτό απέδειξε οριστικά η ιστορική έρευνα.

Και όπως ομολόγησε και ο ίδιος. Με μισόλογα και κυνισμό στο ίδιο του το "ημερολόγιο".

Σχόλια