Απόψεις

Χρόνια Πολλά!

«Χρόνια Πολλά, Θεσσαλονίκη!

Χρόνια Πολλά, Μακεδονία!

Χρόνια Πολλά, Έλληνες!

Σηκώστε ψηλά το κεφάλι!»

Σπάνια παρακολουθώ τις παρελάσεις από την τηλεόραση. Ειδικά στις εθνικές γιορτές. Προτιμώ να είμαι παρών. Αυτή τη φορά εντυπωσιάστηκα! Από την ανυπαρξία επεισοδίων και μιζέριας. Κάποιοι, φαίνεται, ωρίμασαν. Τουλάχιστον, προσχηματικά.

Προκάλεσαν ενθουσιασμό οι ακροβατικές επιδείξεις των πιλότων μας. Στην αποκορύφωση της συλλογικής απόδειξης της στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Συγκινήθηκα όμως από τα λόγια του πιλότου ενός F16. Τα κράτησα: «Χρόνια Πολλά, Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά, Μακεδονία! Χρόνια Πολλά, Έλληνες! Σηκώστε ψηλά το κεφάλι!».

Επιτέλους! Φτάνουν πια οι ταπεινώσεις που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν αντέχω τις κακολογίες για τη διαφθορά, για την οκνηρία μας και για την ανικανότητά μας. Για όλα, βέβαια, έχουμε εμείς, πράγματι, ευθύνη. Και εκείνοι, που μας κατηγορούν, έχουν ένα σεβαστό μερίδιο ευθύνης. Συνέπραξαν αποφασιστικά στον όποιο εκμαυλισμό μας. Ενθάρρυναν έμπρακτα την έλλειψη αποδοτικότητας στην παραγωγή μας. Και αυτοί υποστήριξαν τους πιο ανίκανους ανάμεσά μας.

Όμως, μέχρι εδώ! Είναι οι ώρες να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Δε λέω, χρήσιμοι είναι οι εταίροι μας. Αλλά δεν μπορεί αυτοί να μας καθοδηγούν στις μεγάλες επιλογές μας. Δεν μπορεί αυτοί να συντάσσουν τα νομοσχέδιά μας. Δεν μπορεί αυτοί να μας εκπροσωπούν στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν επιτρέπεται να αφήνουμε εμείς τους νέους μας ανήμπορους σε μια μακρά πλοήγηση στις ξένες χώρες.

Και να θυμόμαστε! Καμιά εθνική μάχη δε δόθηκε και δεν κερδήθηκε χωρίς εθνική ενότητα.

Ενότητα, λοιπόν! Και ψηλά το κεφάλι!

Σχόλια