default-image

"Ο Ηλίθιος" - το άρθρο του Αντώνη Βγόντζα

Απόψεις
"Ο Ηλίθιος" - το άρθρο του Αντώνη Βγόντζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι κρίμα που ο Ντοστογιέφσκι δεν τον γνώρισε πριν γράψει τον "Ηλίθιο"». Έτσι κλιμάκωσε τη σκληρή κριτική του ενάντια στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον ιδρυτή του "Ποταμιού" ο Λάκης Λαζόπουλος στην προχθεσινή εκπομπή του "Αλ Τσαντίρι Νιους".

Του Αντώνη Βγόντζα

Πώς ξεκίνησε αυτή η αντιπαράθεση; Η ιστοσελίδα "protagon" του Θεοδωράκη καυτηρίασε τις πρόσφατες συνεντεύξεις του Λάκη Λαζόπουλου στο "Πρώτο Θέμα" και της Γιάννας Αγγελοπούλου στην "Καθημερινή". «Δυο αντισυστημικοί που επαναστατούν μαζί». Ο Θεοδωράκης έχει δίκαιο! Πολλοί, βουτηγμένοι μέσα στο σύστημα, ζώντας μέσα στο σύστημα, συντηρούμενοι από το σύστημα, απολαμβάνοντας παχυλώς το σύστημα διαχρονικά, το πετροβολούν με ό,τι έχει το σακίδιο της ζωής τους. Ως εδώ.

Ο Λάκης είπε και άλλα πολλά για τον Θεοδωράκη. Έπαιξε, μάλιστα, βίντεο με τίτλο "Ο Λουστράκος της εξουσίας", δείχνοντας το πρόσωπο του Θεοδωράκη. Τον χαρακτήρισε «υπάλληλο» του Σαμαρά. Τον παραλλήλισε με τον Άδωνη Γεωργιάδη: «έχουν βγει από τα ίδια υπόγεια του Μαξίμου».

Θέλω να είμαι δίκαιος. Ο Λάκης Λαζόπουλος είναι κορυφαίος, ευαίσθητος ηθοποιός. Γράφει υπέροχη σάτιρα. Σκηνοθετεί ενδιαφέρουσες παραστάσεις. Έχει πάθος. Πολύ συχνά, όμως, παγιδεύεται σε ρόλους που δεν του ανήκουν. Και δεν τους ξέρει. Φυσικά έχει και αυτός το μεγάλο ελάττωμα (ή προτέρημα;) να πηγαίνει με το ρεύμα. Ανεξάρτητα από το βάθος της κοίτης του.

Πάνω στη χυδαιότητά του διέπραξε ένα τερατώδες λάθος. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ του τον "Ηλίθιο" του Ντοστογιέφσκι. Ή μάλλον δεν τον κατάλαβε. Ή μάλλον νομίζει ότι εμείς οι υπόλοιποι ή δεν έχουμε διαβάσει τον "Ηλίθιο" ή δεν τον έχουμε κατανοήσει.

Ο "Ηλίθιος" του Ντοστογιέφσκι ήταν ο απόλυτα καλός άνθρωπος! Μέσα σε μια διεφθαρμένη κοινωνία!

"Νέα Κρήτη", τα "Καθημερινά", Πέμπτη 23.10.2014

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News