default-image

"Ψέματα; Όχι, ευχαριστώ"

Απόψεις
"Ψέματα; Όχι, ευχαριστώ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα σε μια βδομάδα παίχτηκαν όλα. Η κυβέρνηση λίγο έλειψε να κάψει όλα τα χαρτιά της. Πώς; Προαναγγέλλοντας την έξοδο από το μνημόνιο! Χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προσυνεννόηση με τους δανειστές μας. Γρήγορα αποδείχτηκε ότι όλη αυτή η φασαρία με πρωτοβουλία της κυβέρνησης κατέρρευσε. Σχεδόν εν τη γενέσει της. Από παντού στάλθηκαν μηνύματα πως η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει όλες της τις δεσμεύσεις. Όχι μόνο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και από τις ξένες κυβερνήσεις με ισχύ και δύναμη.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση συνέχισε τη διγλωσσία της. Ο πρόεδρός της ξαναμίλησε για μονομερή διαγραφή του χρέους, προσθέτοντας μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Την ίδια ώρα ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη βουλευτής Γ. Σταθάκης διαβεβαίωνε στη γενική συνέλευση του ΔΝΤ πως «δε μιλάμε για μονομερείς διαγραφές, ούτε πρόκειται να υπονομεύσουμε την ευρωζώνη». Αντιφάσεις. Και μικρά ψέματα. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει την αξιωματική αντιπολίτευση να επαγγέλλεται μονομερείς διαγραφές του χρέους κατά το μεγαλύτερο μέρος; Αυτά τα ψέματα δεν πειράζουν.

Και ο μεν και ο δε βλάπτουν την Αθήνα και την Ελλάδα. Γιατί γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα πελώρια ψεύδη. Μέσα σε μια βδομάδα χάθηκαν περιουσίες πάνω από 8 δισ. ευρώ. Μέσα σε μια βδομάδα τα σπρεντ (που αποδεικνύουν το μέγεθος του κινδύνου που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι δανειστές της Ελλάδας) καλπάζει. Άμεση συνέπεια; Δανειζόμαστε, και μπορούμε να δανειστούμε και την επόμενη χρονιά με επιτόκιο γύρω στο 2%. Και κάτω από αυτό. Και οι αγορές μας περιμένουνε με επιτόκια από 7 έως 9%.

Ως πότε θα λένε τα ψέματα; Ως πότε θα αποδεικνύονται ανειδίκευτοι;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News