Απόψεις

Οι προστατευμένοι, οι προστάτες και οι απροστάτευτοι...

Δεν είναι μόνο οι ότι παιδόφιλοι εκπαιδευτικοί συχνά συνέχιζαν να υπηρετούν σε σχολεία, "έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους". Δεν είναι μόνο ότι για να τελεσιδικήσει μια υπόθεση μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια. Δεν είναι μόνο η κατά περίπτωση ανοχή των υπηρεσιακών συμβουλίων. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η πολιτική "χαϊδέματος αφτιών" τους αποθρασύνει...

Της Ελένης Σταυρουλάκη

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εκπαιδευτικού εμπλεκόμενου σε παιδική πορνογραφία, που δήλωσε διαδικτυακά υποψηφιότητα για συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων. Πάλι καλά που, ενώ είχε απολυθεί, δεν υπέβαλε αίτημα επαναπρόσληψης, δηλαδή. Και μπορεί να μην το έκανε ο συγκεκριμένος, το έκανε, όμως, ένας άλλος...

Ένας διοικητικός υπάλληλος σχολείου συγκέντρωνε πορνογραφικό υλικό δίπλα απ' το σχολείο. Αυτός τιμωρήθηκε. Έγινε πειθαρχική δίκη, υπήρξε πρωτόδικη απόφαση, επιεικής, το Δημόσιο δεν έκανε ένσταση εγκαίρως, με αποτέλεσμα να πηγαίνει και να ξαναπηγαίνει στο υπουργείο Παιδείας εισήγηση για να επανέλθει στο Δημόσιο ο τύπος με το άρρωστο μυαλό.

Και ενώ τύποι σαν αυτόν βρίσκουν εύκολα προστάτες, ο μέσος πολίτης είναι εντελώς απροστάτευτος...

Απροστάτευτη είναι η τρίτεκνη που σακάτεψαν στο χειρουργείο και παλεύει ολομόναχη 10 χρόνια τώρα για να βρει το δίκιο της... Απροστάτευτος είναι ο καρκινοπαθής που, κατά παράβαση κάθε νόμου, βλέπει ένα μπαρ να ξεφυτρώνει κάτω από το υπνοδωμάτιό του, επειδή έτσι κάπνισε σε κάποιους "δημοτικούς άρχοντες". Απροστάτευτος είναι ο προϊστάμενος που εντοπίζει διασπάθιση δημόσιου χρήματος στην υπηρεσία του και συναντά τοίχο παντού.

Απροστάτευτος είναι ο εργαζόμενος που καλείται να δουλέψει 12ώρο με μισθό 4ώρου και να είναι ευχαριστημένος κι από πάνω. Απροστάτευτος είναι ο ασφαλισμένος που, ενώ πληρώνει εισφορές, πρέπει να περιμένει ένα και δύο μήνες για να τον δει γιατρός. Απροστάτευτος είναι ο καταναλωτής που βλέπει τα εισοδήματά του να έχουν εξανεμιστεί και τις τιμές των βασικών αγαθών να παραμένουν αμετακίνητες, λόγω των καρτέλ.

Και ενώ ουσιαστικά ο κόσμος ο πολύς είναι απροστάτευτος τόσο πριν όσο και μετά την κρίση, ο τύπος με το άρρωστο μυαλό έχει προστάτες σωρό. Οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του. Το Δημόσιο ξεχνά να κάνει ένσταση. Πόσο πολύ, όμως, τελικά, μας εκπλήσσουν όλα αυτά; Ελάχιστα ως καθόλου. Έχουμε μάθει να ζούμε μαζί τους. Κι αν δεν έχουμε, θεωρούμαστε γραφικοί ή ιδιόρρυθμοι. Και ξέρετε γιατί; Διότι το πολιτικό σύστημα με πρωταγωνιστές το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. έχουν φτιάξει ένα Δημόσιο, όπου η έννοια της αξιοκρατίας είναι παντελώς άγνωστη και οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Σχόλια