Απόψεις

Οι υποψήφιοι σωτήρες του πρωτογενούς τομέα

Κατά την προεκλογική εκστρατεία παρακολούθησα την πλειοψηφία των υποψήφιων περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων να επιδίδονται σε έναν αγώνα "σωτηρίας" της ενδοχώρας και των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα. Γράφοντας πάρα πολλά άρθρα στα οποία ανακύκλωναν τις ίδιες λέξεις, αλλάζοντάς τους μόνο τη σειρά. Σκοπός όλων είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, η σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, η δημιουργία υποδομών στην ύπαιθρο.

Του Δημήτρη Ψαρρά *

Η συνεργασία μου με τοπικούς φορείς, οργανώσεις και απλούς παραγωγούς στην Κρήτη (και στο εξωτερικό), στο μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, με κάνει να ρωτήσω "πώς θα το καταφέρουν;". Πώς ονομάζεται το μοντέλο αυτό, πώς θα το δημιουργήσουν τεχνικά (καλές οι προθέσεις, αλλά ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος από αυτές), ποιες υπηρεσίες θα το υποστηρίξουν (η Περιφέρεια δυσκολεύεται να ελέγξει ακόμη και τα σφαγεία).

Ξέρουν ότι αυτό το μοντέλο στις περιφέρειες που λειτουργεί (Τοσκάνη, Ανδαλουσία, Βενετία, Σικελία, Σαρδηνία κ.λπ.) λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω, και ότι οι εκεί περιφέρειες έχουν διοικητική αυτονομία, κοινό όραμα και σχέδιο για 10 χρόνια μπροστά;

Ξέρουν ποιες αρμοδιότητες τους δίνει η ελληνική και ποιες η ευρωπαϊκή νομοθεσία και με ποιο τρόπο μπορούν να βελτιώσουν-αυξήσουν τις αρμοδιότητες αυτές;

Το μοντέλο αυτό για να λειτουργήσει χρειάζεται χωροταξία πρωτογενούς τομέα (με τη γη υψηλής γεωργικής παράγωγης, το αγροτικό τοπίο και τους οικοτόπους), χωροταξία χρήσεων γης, δημιουργία φορέων διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές, λύση του ιδιοκτησιακού, έξοδο από την εντατική αγροτική παραγωγή και έντονες και εντατικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής (πώς θα κάνουν ομάδα παραγωγών χωριά στα οποία ακόμη και τώρα είναι σε διαμάχη το πάνω χωριό με το κάτω, και οι αστυνομικές δυνάμεις διανυκτερεύουν συχνότατα εκεί;).

Ελπίζω μόνο να μην υπάρξει εκμετάλλευση της οικτρής οικονομικής κατάστασης των παραγωγών για την παράδοση των τοπικών ποιοτικών μας προϊόντων στα ξενοδοχεία σε χαμηλές τιμές, των επιχειρήσεων μεταποίησης, εστίασης και διαμονής της ενδοχώρας σε άλλους "επιχειρηματίες μεσάζοντες", αλλά και να μη "χρησιμοποιηθεί" το ν/σ για τον Αγροτουρισμό και το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό (που επιτρέπει την κατασκευή βιλών, ξενοδοχείων, γκολφ και πισινών στην ύπαιθρο, περιοχές Νατούρα), για να οδηγηθούν οι ντόπιοι κάτοικοι να πουλήσουν εκτάσεις και να καταλήξουν να πλένουν πιάτα μέσα σε αυτά τα καταλύματα-ξενοδοχεία (υποψήφιοι μίλησαν για την κατασκευή γκολφ ως προϋπόθεση λειτουργίας ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης στην ύπαιθρο, αλλά και την κατασκευή βιλών).

Η ύπαιθρος δε θα μείνει μόνη της στα δύσκολα χρόνια που έρχονται, αλλά οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο αυτοί οι ίδιοι μπορούν να σώσουν το προϊόν τους, οδηγώντας το στα επίπεδα παρόμοιων ευρωπαϊκών ποιοτικών προϊόντων, και ας μην ξεχνούν ότι έφτασαν σε αυτό το σημείο κρίσης μετά από 30 χρόνια "σωτηρίας".

Κρατώ όλες τις δηλώσεις τους και με χαρά θα παρακολουθήσω την εφαρμογή των προτάσεών τους, οι οποίες ήδη παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη διαπαραταξιακη σύμπνοια.

Με χαρά περιμένουμε ο εισερχόμενος τουρισμός να απορροφήσει το κεφαλοτύρι μας και το μέλι μας τουλάχιστον στα 10-12 ευρώ και τις πατάτες Οροπεδίου στα 0,80 σεντ.

Το μοναδικό πολιτικό πρόσωπο που εργάζεται για τον πρωτογενή τομέα κράτησε σωστή και αξιοπρεπή στάση, αλλά η ομάδα φέρνει το αποτέλεσμα.

* Ο Δημήτρης Ψαρράς εκπροσωπεί την οργάνωση εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης "ΦΟΙΝΙΞ" http://www.phoenix-crete.org/.

Σχόλια