default-image

Η βραδιά του ερευνητή στο ΙΤΕ

Απόψεις
Η βραδιά του ερευνητή στο ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε εννιά πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλες εκδηλώσεις χθες το βράδυ. Παράλληλα σε περισσότερες από τριακόσιες πόλεις στην Ευρώπη. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον ερευνητή.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Όλοι φανταζόμαστε τον ερευνητή μακριά από την κοινωνία. Καμιά φορά μακριά και από το σπίτι του. Κλεισμένος σε κάποιο εργαστήριο. Χωρίς άλλα ενδιαφέροντα. Χωρίς οικογένεια, κατά κανόνα. Χωρίς φίλους.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο ερευνητής κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Έχει φίλους και οικογένεια. Είναι κάποιος από εμάς.

Δεν είναι αυτός που θα ανακαλύψει τη διάσπαση του ατόμου. Κάποιος φυσικά ερευνητής το έκανε. Οι πιο πολλοί από αυτούς δουλεύουν για να αλλάξουν ποιοτικά κυρίως τη ζωή μας. Για σκεφτείτε πόσα έχουν αλλάξει τα τελευταία είκοσι χρόνια; Με μια πολύ μικρή συσκευή επικοινωνούμε με τον έξω κόσμο, όποτε θέλουμε. Λαβαίνουμε τεράστιο όγκο πληροφοριών με ένα σύρσιμο του δακτύλου μας πάνω σε μια εξαιρετικά λεπτή οθόνη.

Ο ερευνητής μάς είναι χρήσιμος. Για να θυμίσω τις τεράστιες έρευνες γύρω από τα αίτια πολλών κακών ασθενειών. Για σκεφτείτε και κάτι που συνδέεται με τη συνήθη περιέργειά μας. Ποιος κατοικούσε τόσους αιώνες στον τάφο της Αμφίπολης; Αυτό θα μας το πουν κάποιοι επιστήμονες με εξαιρετική ακρίβεια. Και αυτοί βρίσκονται πολύ κοντά μας. Έξω, στο χωριό Βούτες.

Ποιος θα καθαρίσει από τα βάρη του χρόνου τις πελώριες Καρυάτιδες που η αρχαιολογική σκαπάνη αναδεικνύει στην Αμφίπολη; Μα, οι ίδιοι που καθάρισαν τις Καρυάτιδες της Ακρόπολης. Και αυτοί βρίσκονται κοντά μας.

Απολαυστική η βραδιά του ερευνητή στο ΙΤΕ. Με εντυπωσίασαν οι ηλικίες των περισσότερων επισκεπτών. Νέα παιδιά. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον και ερωτηματολόγιο. Κάπου 1.400 συμπολίτες μας δουλεύουν για την έρευνα.

Και κάποιοι - περισσότεροι - νέοι επιστήμονες δε θα φύγουν από τον τόπο μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News