default-image

Επιστρέφουν στα πατρογονικά εδάφη

Απόψεις
Επιστρέφουν στα πατρογονικά εδάφη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πολλές οι φορές που σκέφτομαι τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία από την ημέρα που η οικονομική κρίση της χτύπησε τόσο αδυσώπητα την πόρτα. Τα πράγματα έχουν γίνει πιο δύσκολα για τον καθένα από εμάς, ωστόσο μπήκαμε στη διαδικασία να σκεφτούμε κάτι που ίσως δεν το κάναμε στο παρελθόν. Βέβαια, εδώ ο καθένας μπορεί να πει... έπρεπε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε για να αντιληφθούμε κάποια πράγματα με ένα πιο ρεαλιστικό μάτι; Όχι, βέβαια, και σε αυτό είμαι κάθετος. Όμως, πλέον κυρίως τα νέα παιδιά σκέφτονται τι ήταν αυτό που θα μπορούσαν να κάνουν στηριζόμενα στα οικογενειακά δεδομένα. Ναι, πλέον αποφασίσαμε να στρέψουμε το βλέμμα μας, αλλά και το ενδιαφέρον μας στη γη, άλλωστε αυτή είναι που διαχρονικά βοηθούσε κάθε τόπο να φύγει από τα στεγανά που προκαλεί στην καθημερινότητά μας η οικονομική κρίση. Πριν από μερικές μέρες παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ένα ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" για τη Γεωργική Σχολή της Μεσαράς.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Νεαρά παιδιά, ακόμα και με πτυχίο, μπαίνουν στη διαδικασία να δουν πώς η οικογενειακή περιουσία θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος εργασίας που θα αποφέρει στους διαχειριστές ένα ικανοποιητικό εισόδημα επιβίωσης. Ναι, είναι γεγονός όλοι οι Έλληνες πλέον ρίχνουν τον πήχη των αναγκών με στόχο την καλύτερη κάλυψή τους. Αν κανείς περιηγηθεί στην ενδοχώρα της Κρήτης, θα διαπιστώσει ότι αρκετά είναι τα νέα παιδιά που με όραμα προσπαθούν να αναστήσουν την εγκαταλελειμμένη οικογενειακή περιουσία τους.

Μάλιστα, κάποια από αυτά εκμεταλλεύονται στο έπακρο το μορφωτικό τους επίπεδο, παντρεύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καλλιέργεια με την επιστήμη, τη γνώση αλλά και την τεχνολογία. Στη Γερμανία της βαριάς βιομηχανίας, ο πρωτογενής τομέας ακόμα και σήμερα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ισχυρής γερμανικής οικονομίας. Άραγε πόσο δύσκολο είναι να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα; Η Κρήτη είναι γνωστό ότι έχει μια μοναδική αυτάρκεια.

Τα κρητικά προϊόντα με σημείο αναφοράς το ελαιόλαδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση. Κύριοι, δεν αρκεί η προσπάθεια που γίνεται, δεν αρκεί το άνοιγμα σε αγορές, αν αυτό δε γίνεται συνεχώς. Όχι, δε μηδενίζω σε καμιά περίπτωση όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι δεν αρκούν για να γίνει η "δουλειά" σωστά. Επιτέλους, ας δώσει η Πολιτεία ουσιαστικές ευκαιρίες στα νέα παιδιά που θέλουν, αλλά και το σημαντικότερο, μπορούν έτσι ώστε να αναζωογονήσουν την αθάνατη κρητική φύση.

Ο σπόρος έχει φυτευτεί ήδη στην τοπική κοινωνία, έστω και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ωστόσο όλοι πρέπει να σκεφτούμε ότι η επιστροφή στα πατρογονικά εδάφη πρέπει να έχει και ένα αντίτιμο βοήθειας από την ελληνική Πολιτεία, που μέχρι στιγμής στα λόγια έχει αποδειχθεί δυνατή. Αυτό όμως αρκεί;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News