default-image

Για την ανυπακοή και την "Αντιγόνη"

Απόψεις
Για την ανυπακοή και την "Αντιγόνη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ μπερδέψανε τα πράγματα. Και πρέπει να ξεκαθαριστούν, οπωσδήποτε. Το νωρίτερο δυνατό. Γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο την ανομία. Ειδικά όταν οι προτροπές ανυπακοής στο νόμο προέρχονται από αιρετούς άρχοντες. Τους υπολογίζουνε στους είκοσι εννιά. Τόσοι είναι οι δημοτικοί άρχοντες που επηρεάζονται άμεσα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και τι μας λένε οι διαπρεπέστεροι από δαύτους; «Όπως η Αντιγόνη δεν υπάκουσε στον άδικο νόμο, έτσι και εμείς δε θα υπακούσουμε στο νόμο, που κατά τη συνείδησή μας είναι άδικος»!  

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Προφανώς δεν έχουν διαβάσει καλά την "Αντιγόνη". Εκείνη δεν υπάκουσε στη διαταγή του άρχοντα που τη διέταζε να μην τελέσει τα ηθικά καθήκοντά της απέναντι σε πεφιλημένα πρόσωπα. Δε θα μπω στις φιλολογικές λεπτομέρειες εκείνης της εκπληκτικής αρχαίας τραγωδίας. Δεν είναι του παρόντος. Πάντως, με μια πρώτη ανάγνωση των λεγομένων ενός από τους είκοσι εννέα τελευταίους αιρετούς, κατανοούμε πως μάλλον δε θα πρέπει να έχουν διαβάσει ούτε θα έχουν ακροαστεί ούτε θα ήταν ποτέ θεατές αυτού του υπέροχου έργου.

Τα λόγια της "Αντιγόνης", ο τρόπος δικαιολόγησής της της δικής της ανυπακοής δεν έχουν καμία σχέση με τα φληναφήματα εκείνων που κατέχουν πλαστά πτυχία. Ξέρουμε αρκετούς από εκείνους που παραπλάνησαν τη δικαιοσύνη με τη συνεργασία πολλών και ενέπαιξαν την ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών τους.

Επιμένω. Για όσους περάσαμε τα γυμνασιακά μας χρόνια μελετώντας πολλά διάσημα έργα που ανήκουν στην κλασική γραμματεία μας, κάτι τέτοιες αναφορές από σημερινούς αιρετούς άρχοντες είναι γραφικές. Κάτι χειρότερο από αυτό. Είναι και επικίνδυνοι. Η νομιμότητα είναι ενιαία για όλους. Σε ένα κράτος δικαίου υπέρτατος και θεμελιώδης κανόνας είναι η τήρηση της νομιμότητας.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News