default-image

Μερικές σοφές ρήσεις του Αλβέρτου Αϊνστάιν

Απόψεις
Μερικές σοφές ρήσεις του Αλβέρτου Αϊνστάιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος».

Του Μιλτιάδη Ελευθεριάδη

«Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα».

«Προσπάθησε να γίνεις όχι επιτυχημένος άνθρωπος, αλλά άνθρωπος με αξίες».

«Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε».

«Τίποτα δε θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο».

Αγαπητέ αναγνώστη,

Ο καπιταλισμός ουδέποτε είχε κρίση. Αυτό που πάντοτε είχε κρίση ήταν η παιδεία. Δεν εννοώ βέβαια παιδεία τη συσσώρευση γνώσεων. Αν διαβάσεις τους αρχαίους φιλοσόφους, θα καταλάβεις με ακρίβεια τι πραγματικά σημαίνει παιδεία (μπορείς να πάρεις μια ιδέα αν διαβάσεις το ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΩΓΗΣ - ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ).

Σε όλη τη μετά τον Χριστό ιστορία (που έχουμε και πολλές πηγές για να ξέρουμε τι συνέβη) η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο απλά παίρνει διαφορετικές μορφές. Έτσι και τώρα αυτό που γίνεται δεν είναι κάτι πρωτότυπο, είναι η επανάληψη του ίδιου έργου σε διαφορετικές συνθήκες και συγκυρίες.

Ο άνθρωπος είναι πνευματικό ον και μικρογραφία του σύμπαντος. Για όσο όμως δεν το συνειδητοποιεί αυτό, δεν έχει ανθρωπιστική παιδεία και δε ζει σε αρμονία με την Αλήθεια και τους παγκόσμιους νόμους της ζωής θα είναι υποκείμενος στον πόνο και τη δυστυχία. Για όσο θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως ένα υποκείμενο αποκομμένο από το Θεό και τη δημιουργία, που το κύριο μέλημά του είναι η επιβίωση και η απόλαυση, θα ζει στον πόνο και τη δυστυχία.

Ο καπιταλισμός, ο κομμουνισμός και όλα τα -ισμός στην πολιτική, τις θρησκείες και τις κοινωνίες, όπως λειτουργούν σήμερα είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής παθογένειας που είναι εγγενής στους γήινους εξαιτίας του ότι περιορίζονται στο να αναλώνουν την ενέργειά τους και τη νοητική τους δραστηριότητα στην εξεύρεση τρόπων για ευχαρίστηση, απόλαυση και άνεση. Για όσο αυτά θα είναι τα ιδανικά και οι αξίες τους, η εκμετάλλευση και η κακοποίηση του ανθρώπου από άνθρωπο όχι μόνο δε θα παύσουν, αλλά θα αυξάνονται (απλά θα αλλάζουν πρόσωπο).

Αποκομμένος ο άνθρωπος από την εσωτερική του αλήθεια, έχει μετατραπεί σε μαριονέτα κατώτερων δυνάμεων, οι οποίες δημιουργούν αυτό το χάος που βλέπεις παγκοσμίως σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε πολιτική, κοινωνική, θρησκευτική, οικονομική μεταρρύθμιση που δε λαμβάνει υπόψη τη ριζική εσωτερική αλλαγή του ατόμου είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως πολλάκις έχει συμβεί ως τα τώρα. Ακόμη και η πιο σωστή μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα είναι καταδικασμένη να αποτύχει όταν τα άτομα που αποτελούν την κοινωνία στερούνται παιδείας και συνείδησης.

Δυστυχώς οι άνθρωποι (στη συντριπτική πλειοψηφία τους) μέσα στο πέρασμα των αιώνων δεν έμαθαν μέσα από τις εμπειρίες της ζωής αυτό που πραγματικά έχει αξία και αυτό που έχει σχετική ή καθόλου αξία. Και αυτό αναπόφευκτα θα το πληρώσουν με πολύ πόνο και δυστυχία, και τελικά με τον αφανισμό τους από τον πλανήτη Γη. Εξαίρεση όσοι αλλάξουν συνειδησιακό επίπεδο και απαλλαγούν από το σαράκι του εγωισμού, της απληστίας, του πάθους, της αλαζονείας, του θυμού κ.λπ. μέχρι την ημερομηνία του τέλους. Αυτοί θα είναι και οι σπόροι της νέας φυλής που θα κατοικήσει τον πλανήτη και θα δημιουργήσει τη νέα χρυσή εποχή, όπου θα βασιλεύουν η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ενότητα, η αγάπη, η σοφία και η ευτυχία.

Ειρήνη, αγάπη, αρμονία...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News