default-image

Τι σημαίνει λαϊκισμός;

Απόψεις
Τι σημαίνει λαϊκισμός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είναι εύκολη η απάντηση. Ο καθένας δίνει τη δική του. Ανάλογα με την πολιτική του ιδεολογία. Και κατά πώς πάνε τα πράγματα. Ανάλογα και με την παιδεία του.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Είναι λαϊκισμός η πρόταση λύσεων και μέτρων που ανακουφίζουν το λαό; Ή έστω μια μεγάλη μερίδα του; Ή έστω μια μερίδα που έχει κοινωνική ταυτότητα; Όχι, αυτό δεν είναι. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται για το καλό του. Το λέει το Σύνταγμα. Και το λένε όλοι οι θεμελιώδεις κανόνες της Δημοκρατίας.  

Είναι λαϊκισμός η προσπάθεια των πολιτικών και των ηγετών να είναι αγαπητοί στο λαό; Ή έστω σε μια μεγάλη μερίδα του; Όχι, η Δημοκρατία στηρίζεται σε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ ηγετών και λαού. Οι ηγέτες πρέπει να αγαπούν το λαό τους. Και ο λαός πρέπει να στηρίζει τους ηγέτες του. Αυτό δεν είναι άλλωστε το βαθύ περιεχόμενο της Δημοκρατίας;

Λαϊκισμός σίγουρα είναι όταν οι πολιτικοί προτείνουν μέτρα που φαίνονται να είναι αρεστά στην αρχική τους φάση. Την ίδια ώρα όμως που τα μέτρα αυτά δε συνιστούν οριστικές λύσεις και την επόμενη μέρα κάνουν κακό στο δημόσιο συμφέρον.

Παράδειγμα: Το 2008 και 2009, μετά από κινητοποιήσεις κυρίως συνδικαλιστών, δόθηκαν ενισχύσεις σε ορισμένες κατηγορίες αγροτών με "ξένα κόλλυβα". Μέσα στο καλοκαίρι δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκάλυψε την απάτη και αξίωσε να επιστραφούν τα ευρωπαϊκά "κόλλυβα". Κάπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Το πιο πιθανό όχι οι ίδιοι που τα πήραν. Αλλά οι υπόλοιποι αγρότες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News