default-image

Αρχίζει η φοιτητική ζωή

Απόψεις
Αρχίζει η φοιτητική ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από μερικά χρόνια η φοιτητική ζωή αποτελούσε την καλύτερη περίοδο για ένα νεαρό άνθρωπο, μιας και στην Ελλάδα είναι παράδοση η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής να αποτελεί ίσως το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ανθρώπινης πορείας, μιας και στηρίζεται απόλυτα στο νεανικό ενθουσιασμό.

Του Μάνου Δασκαλάκη

Πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, το Ρέθυμνο αποτελούν μερικούς από τους φοιτητικούς παραδείσους, με τη συμπρωτεύουσα όμως ακόμα και σήμερα να αποτελεί τη νούμερο 1 επιλογή. Τα δεδομένα σήμερα όμως έχουν αλλάξει, μιας και η οικονομική κρίση μετατρέπει τη φοιτητική ζωή σε έναν πραγματικό εφιάλτη για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μόνο η σκέψη ότι πρέπει να στηθεί ένα καινούργιο νοικοκυριό είναι αρκετή για να αλλάξει τα δεδομένα σε μια οικογένεια.

Φέτος, όπως και πέρυσι, ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών επέλεξε σχολές κοντά στο σπίτι του, για να γίνει εξοικονόμηση χρημάτων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τις φοιτητικές εστίες, αλλά ακόμα και τη συγκατοίκηση. Επειδή λοιπόν κάθε γονιός μοχθεί για να έχει τα καλύτερα το παιδί του, καλό θα είναι και οι νέοι φοιτητές να δουν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα αυτή τη φάση της ζωής τους, μιας και τα πράγματα είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολα. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου φοιτητές δεν πάνε στη σχολή τους αφού το κόστος για την οικογένεια είναι δυσβάσταχτο. Βασική λοιπόν σκέψη στο μυαλό όλων των φοιτητών πρέπει να είναι ο σεβασμός προς την οικογένειά τους, που σηκώνει το δικό της σταυρό για να χαρίσει στο παιδί της ένα καλύτερο αύριο. Βέβαια, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και στα παιδιά που παράλληλα με τις σπουδές τους δουλεύουν για να βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο την οικογένεια, και εδώ στην Κρήτη αυτές οι περιπτώσεις είναι πάρα πολλές.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, όμως αυτή η χώρα εξακολουθεί να βγάζει δυνατά μυαλά αλλά και σωστούς ανθρώπους. Για όλους εσάς που σήμερα ξεκινά η φοιτητική ζωή, σας λέω να τη ζήσετε με όλη τη δύναμη της ψυχής σας, όμως στο βάθος του μυαλού να έχετε ότι για όλη αυτή την προσπάθεια υπάρχουν οι αφανείς ήρωες που λέγονται γονείς, και από το υστέρημά τους χαρίζουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία στα παιδιά τους. Η ηθική ικανοποίηση γι' αυτούς είναι τα παιδιά τους να σεβαστούν αυτή τη θυσία, γιατί στην Ελλάδα του 2014 η φοιτητική ζωή αποτελεί πλέον σκληρή οικονομική θυσία για την ελληνική οικογένεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News