default-image

Δήμος Ηρακλείου: "Οι πρώτες 15 ημέρες"

Απόψεις
Δήμος Ηρακλείου: "Οι πρώτες 15 ημέρες"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πήγα προχθές στο Δήμο να παραδώσω κάποια έγραφα από υποθέσεις που χειριζόμουνα μέχρι την παραίτησή μου. Η νέα δημοτική Αρχή θέλησε οι κυριότερες αντιδημαρχίες να στεγαστούν στο δημοτικό μέγαρο, στη Λότζια. Είδα πολύ κόσμο έξω από τα γραφεία, άλλοι για υποθέσεις τους, άλλοι για να ευχηθούν και άλλοι, όπως γίνεται συνήθως σε κάθε αλλαγή, για να προσφέρουν (!) τις κάθε είδους υπηρεσίες τους. Νέοι άνθρωποι, οι πολιτικοί προϊστάμενοι, άπειροι μεν αλλά με ενθουσιασμό, προσπαθούν να ενημερωθούν αλλά και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Του Γιώργου Χυντηράκη

Πήραν τη θέση μιας επιτυχημένης δημοτικής Αρχής, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο νέος δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, και θέλουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε τομείς που έχουν επιλέξει ως άμεση προτεραιότητα και να επιτύχουν. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους δημότες είναι υψηλές και ειδικότερα σε θέματα καθημερινότητας, ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Είναι πολύ νωρίς να ασκηθεί κριτική, εκτός βέβαια αν κάποιο αρνητικό θέμα δημιουργηθεί με αποδεδειγμένη υπαιτιότητα κάποιου στελέχους και πρέπει να σχολιαστεί.

Ο εθελοντισμός

Ο δήμαρχος και τα στελέχη του είχαν προεκλογικά μιλήσει αρκετά για τη συμμετοχή του κόσμου στις αποφάσεις και για τη δημιουργία κλίματος ανάπτυξης καθολικού εθελοντισμού. Έμαθα για κάποιες διεργασίες που γίνονται με καταγραφή κινήσεων πολιτών, πολιτιστικών συλλόγων, ανθρωπιστικών σωματείων, περιβαλλοντολογικών ομάδων και μεμονωμένων ατόμων και θα περιμένω με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα.

θα χαρώ ιδιαίτερα αν η προσπάθεια ευοδωθεί, γιατί συνήθως ο ενθουσιασμός γρήγορα περνάει στους πολλούς και στο τέλος προσπαθούν... ο εξής ένας (!).

Το καινούργιο τρομάζει κάποιους

Στα χρόνια που ασχολήθηκα μετά του Δήμου Ηρακλείου, συνάντησα υπαλλήλους με εξαιρετικά προσόντα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και πολύ λιγότερους (ευτυχώς) αδιάφορους, ανεπαρκείς, ασυνεπείς και απαράδεκτους στη συμπεριφορά προς τους δημότες. Οι πρώτοι δεν ανησυχούν από την αλλαγή της δημοτικής Αρχής, ενώ αντίθετα οι δεύτεροι, οι ασυνεπείς και "κοπανατζήδες", έχουν αρχίσει αγώνα δρόμου να γνωρίσουν πρόσωπα και πράγματα μήπως και καταφέρουν να "λουφάρουν" και τη νέα πενταετία.

Κάποτε βρέθηκα σε ένα γραφείο όπου ο προϊστάμενος είχε μαζέψει γύρω του 4 υπαλλήλους και τους ρωτούσε (!) τι θετικό θα ήθελαν να γράψει για τον καθένα στο φύλλο αξιολόγησής τους (!)

Ross Daly

Το όνομα του Ιρλανδοκρητικού καλλιτέχνη είναι πλέον συνώνυμο του πολιτισμού. Ο Ρος Ντέιλι είναι ένα σπάνιο φαινόμενο ανιδιοτελούς ανθρώπου, με απίστευτο ταλέντο μουσικού και δασκάλου και με εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες. Ο "Λαβύρινθος" στο Χουδέτσι και όσα εκεί οργανώνει και παρουσιάζει είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του ταλέντου του. Οι γνωριμίες του σε παγκόσμιο μουσικό επίπεδο πολιτισμών και το αποδεδειγμένο κύρος του τον κάνουν ένα πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο για το Ηράκλειο, την Κρήτη και την Ελλάδα. Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα για εκείνον. Χρειάστηκε να ξεπεράσει το φθόνο και τις προκαταλήψεις πολλών στενόμυαλων Κρητών μουσικών, αλλά και την αδιαφορία σχεδόν του συνόλου των τοπικών Αρχών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Μαθαίνω ότι η νέα αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη είναι φίλη του από τα παλιά.

Ιδού πεδίον λαμπρόν, κυρία Πλεύρη. Γιατί δεν εξετάζετε την περίπτωση δημιουργίας Κέντρου Μεσογειακού και Ανατολικού Μουσικού Πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο και να αναθέσετε τη λειτουργία του στον Ρος Ντέιλι;

Δε θα ήτανε αυτό μια αρχή για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης;

Χριστούγεννα και πλατεία Ελευθερίας

Αφού στο προηγούμενο κείμενο επικαλεστήκαμε την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, θα ήθελα να την πληροφορήσουμε και για ένα άλλο θέμα της αρμοδιότητάς της. Πριν μερικά χρόνια, μια ομάδα όχι εκλεγμένων πείσαμε έναν επιχειρηματία της πόλης να κατασκευάσει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ξύλινων μικρών σπιτιών με στυλ και ύφος παραμυθούπολης και τα τοποθετήσαμε στην πλατεία Ελευθερίας την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Τα σπιτάκια, άλλα ενοικιάστηκαν με μικρό ενοίκιο σε επιχειρήσεις ζαχαρωτών και χριστουγεννιάτικων προϊόντων και άλλα δόθηκαν σε ιδρύματα και συλλόγους. Στολίστηκαν, φωτίστηκαν, διακοσμήθηκαν και η άσχημη πλατεία έγινε όμορφη και σημείο αναφοράς για εκείνη την περίοδο, και με δέντρο φυσικό που έστειλε στον Γιάννη Κουράκη δήμαρχος της Μακεδονίας. Τοποθετήσαμε καρουζέλ και ένα τρενάκι και για 20 ημέρες το κέντρο του Ηρακλείου ήταν "μες στην καλή χαρά", αφού κάθε βράδυ είχαμε και μια μικρή μουσική παράσταση ή ένα παιδικό θέαμα μέσα στην "παραμυθούπολη".

Βέβαια, μας πήγαν και μέχρι το Αυτόφωρο οι τότε διοικούντες τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Γιώργο Αντωνάκη και εμένα, γιατί κάποια σπιτάκια πουλούσαν χριστουγεννιάτικα κουκλάκια και γλειφιτζούρια (!).

Τον επόμενο χρόνο ο ιδιοκτήτης των "παραμυθόσπιτων", απογοητευμένος από το αρνητικό κλίμα, τα πούλησε και εμείς, μη έχοντας τη δυνατότητα κατασκευής και φύλαξης, σταματήσαμε την όμορφη και μεγάλη προσπάθεια.

Επειδή λοιπόν ακούστηκε ότι θέλετε να αναβαθμίσετε την πλατεία για την περίοδο των Χριστουγέννων, θα ήθελα να σας πω ότι, πέρα από τη διάθεση, υπάρχει και η μπόρεση και η μπόρεση εξαρτάται από τα χρήματα που έχετε να διαθέσετε και τις συνεργασίες που θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε. Ρωτήστε για την παραμυθούπολη της Ξάνθης και δείτε τι κάνουν οι άνθρωποι εκεί συνεργαζόμενοι: Δήμος, φορείς, επιχειρήσεις και ιδιώτες με επικεφαλής έναν Ηρακλειώτη αντιδήμαρχο.

Ο Πέτρος που πάει παντού

Με εντυπωσιάζει η κινητικότητα που έχει αναπτύξει ο Πέτρος Ινιωτάκης στο Δήμο Ηρακλείου. Ίσως είναι του χαρακτήρα του, ή ίσως θέλει να αποδείξει ότι, παρότι αλλού ήθελε να πάει και αλλού βρέθηκε, έχει τα προσόντα, τις ιδέες, την κατάρτιση και την αποφασιστικότητα και θα επιτύχει ως αντιδήμαρχος.

Αγαπητέ Πέτρο, εγώ από το βαρύγδουπο τίτλο που φέρεις - Αντιδήμαρχος, Προγραμματισμού-Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης-Διαφάνειας-Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - κρατάω για σήμερα το περιβάλλον και από το περιβάλλον ας μιλήσουμε μόνο για το πράσινο. Είπες προχθές σε ένα σχολείο ότι έχεις μόνο 6 υπαλλήλους και δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις. Πέτρο, εμένα δε με νοιάζει αν έχεις 6 η 56 ανθρώπους, εμένα με πονάει ότι ξεραίνονται δέντρα και φυτά στην Αντιστάσεως, στην Κνωσού και σε κάθε δρόμο και παρκάκι του δήμου που κάποτε είχε πράσινο. Αν κάνεις μια βόλτα, θα δεις μια εικόνα που δε μας τιμά και εσείς μιλήσατε για να αναβάθμιση της καθημερινότητας για ποιότητα ζωής, για περιβάλλον και πολιτισμό. Δεν περίμενα σε 15 μέρες να έχεις λύσει το πρόβλημα, θα ήθελα όμως άμεσα να δω ότι άρχισες να το λύνεις. Είναι ντροπή να ανεβαίνεις την Κνωσού και να βλέπεις αυτήν την ξεραΐλα. Όσο γι' αυτό που είπες, ότι θα φυτέψεις παρτέρια αλλά θα πρέπει να τα φροντίζουν οι περίοικοι, θα σου πω μια μικρή ιστορία.

Γεωπόνος στη λεωφόρο Κνωσού, βλέποντας την αδιαφορία της Υπηρεσίας Πρασίνου, πήρε την πρωτοβουλία τα παρτέρια έξω από την επιχείρησή του να τα φροντίσει, να τα σκαλίσει, να τα ποτίσει, να βάλει λίπασμα και να τα κλαδέψει.

Σίγουρα θα νομίζεις ότι του είπαν ένα ευχαριστώ. Αντί για ευχαριστώ, Πέτρο μου, του ήρθε ένα καταλογισμός καταστροφής δημοτικού πρασίνου με ένα ασύλληπτο ποσό ως πρόστιμο και ο άνθρωπος λίγο έλειψε να πάθει έμφραγμα. Τώρα τα βλέπει και πάλι να ξεραίνονται, αλλά δεν πλησιάζει ούτε να τα δει. Και κάτι τελευταίο, αγαπητέ Πέτρο, αντί για εξαγγελίες του τύπου "αναβαθμίζεται το δημοτικό κυνοκομείο, μετατρέπεται σε δημοτικό κτηνιατρείο κ.λπ.", θα προτιμούσα να μας καλέσεις, όταν θα το έχεις αναβαθμίσει, γιατί το "έργο" με τις εξαγγελίες για το θέμα αυτό το έχω ξαναδεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και με έχει κουράσει. Και όπως είπε απερχόμενος δήμαρχος της ενδοχώρας, «προσέξτε όλοι εσείς οι νέοι δημοτικοί παράγοντες, η θεωρία από την πράξη απέχει έτη φωτός».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News