default-image

Τεστ δοκιμασίας για Τράπεζες και Πολιτικούς

Απόψεις
Τεστ δοκιμασίας για Τράπεζες και Πολιτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχικά είχε ανακοινωθεί η 15η Οκτωβρίου σαν την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα τεστ δοκιμασίας των ελληνικών τραπεζών. Τελευταίες πληροφορίες μεταθέτουν την ημερομηνία της δοκιμασίας για τα τέλη Οκτωβρίου. Με άγνωστο και αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα. Αν οι τράπεζες χρειαστούν 3 με 4 δισ. ευρώ, τότε τα πράγματα δε θα είναι εύκολα, αλλά ούτε και δύσκολα. Αν οι τράπεζες χρειαστούν πάνω από 11 δισ., όπως προβλέπουν διάφορες "Κασσάνδρες", τότε θα το έχουμε πάρει το μήνυμα. Δεν αντέχουμε για τις ανάγκες ανακεφαλοποίησης των τραπεζών τόσο μεγάλο βάρος. Μήπως τελικά θέλουν να μας διώξουν από την ευρωζώνη και δε μας το έχουν πει;

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Να ξαναπάρουμε το νήμα των σκέψεών μας στα χέρια μας. Δεν ακούγεται τίποτα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σίγουρα θα πιεστεί ακόμα πιο πολύ το επιτόκιο με το οποίο μας έχουν δανείσει. Θα πάρουμε και μια περίοδο χάριτος. Και οι δόσεις θα είναι πιο μακρές. "Κούρεμα"; Δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. Χωρίς όμως και να αποκλείεται. Οι Ευρωπαίοι δε φαίνεται να βιάζονται. Και έχουν το λόγο τους.

Για τον ξένο παρατηρητή υπάρχουν σημάδια πολιτικής ρευστότητας. Δε φαίνεται εύκολος ο σχηματισμός πλειοψηφίας 180 βουλευτών, ικανής να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και μετά; Στη Βουλή δεν περπατάει εύκολα η συγκυβέρνηση. Οι βουλευτές που την υποστηρίζουν έχουν βυθιστεί σε πέλαγος εκνευρισμού και σύγχυσης.

Έτσι δε βλέπω το λόγο να βιαστούν οι ξένοι συνεταίροι μας. Θέλουν συνομιλητές. Σε μια πολύ πλατιά βάση. Έχουν κουραστεί με εμάς. Και εμείς έχουμε εκνευριστεί με εκείνους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News