default-image

ΕΝΦΙΑ και μεσαία τάξη

Απόψεις
ΕΝΦΙΑ και μεσαία τάξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυσκολίες πέρασαν οι νέες ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Χρειάστηκαν οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών στο θερινό τμήμα για να ψηφιστεί η τροπολογία. Δεν είναι κοινοβουλευτικά σωστή αυτή η μέθοδος των αντικαταστάσεων. Κάποιες μπορούν να δικαιολογηθούν. Για λόγους προσωπικούς του βουλευτή που κανονικά συμμετέχει. Αυτές, όμως, οι αντικαταστάσεις δε φαίνονται να υπάγονται ομαλά στις εξαιρέσεις. Όταν ο βουλευτής διαφωνεί για λόγους αρχής και συνείδησης, τότε δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή του.

Του Αντώνη Ν. Βγόντζα

Αυτό έπρεπε να το αναμένουμε. Ο ΕΝΦΙΑ απαξιώθηκε από την πρώτη στιγμή.

Με τα κραυγαλέα λάθη του. Που είναι πιο πολλά από το ειδικό τέλος ακινήτων που σχεδιάστηκε και επιβλήθηκε μέσα σε δεκαπέντε μέρες εκείνο το μοιραίο Σεπτέμβρη του 2011. Έχουμε ξαναγράψει γι' αυτό. Όπως έχουμε ξανατονίσει, η σφοδρή αντίδραση κατά του ΕΝΦΙΑ θα συνεχιστεί. Όποιες βελτιώσεις κι αν υποστεί το αρχικό κείμενο. Τώρα πια κανείς μας δεν τον αποδέχεται. Αν είναι άδικος για αρκετούς, τότε είναι άδικος για όλους μας.

Δεν πρόκειται να επαναλάβω και να αναλύσω το γιατί ο τρόπος που νομοθετούμε στη φορολογία στηρίζεται σε λάθος βάσεις. Κατά κανόνα, βέβαια. Όμως, πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική αξιολόγηση του ΕΝΦΙΑ. Ο τρόπος διαχείρισης αυτού του μέτρου τον κατέστησε και τον ανέδειξε ως το μοιραίο χτύπημα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Σχεδόν. Η κυβέρνηση μπορούσε να ελπίζει στη στήριξη ή στην ανοχή της μεσαίας τάξης. Με τον ΕΝΦΙΑ αποξενώνεται ραγδαία η μεσαία τάξη από τα κόμματα της κυβέρνησης. Και έτσι τίθεται σε αμφιβολία η συμπεριφορά της μεσαίας τάξης στις επόμενες εκλογές. Όποτε κι αν γίνουν.

Εκτός αν τα πράγματα αλλάξουν δραματικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News